Otvoren 20. Sarajevo Film Festival

Ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je počelo 20. izdanje najveće regionalne filmske smotre – Sarajevo Film Festivala, koji će do 23. augusta obogatiti kulturnu scenu nizom filmskih ostvarenja te brojnim drugim sadržajima.

Tokom narednih devet dana poklonici sedme umjetnosti imat će priliku uživati u 247 filmova iz 60 zemalja svijeta, selekciji najboljih ostvarenja regionalne i svjetske kinematografije.

Brojne goste i zvanice u Narodnom pozorištu pozdravio je domaćin večeri, bh. glumac Adnan Hasković, podsjetivši da je Sarajevo Film Festival osnovan 1995. godine, kada je u opkoljenom Sarajevu prikazano 37 filmova. Od tada do danas, Festival je publici donio čak 3.092 filma.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra naglasio je da se rođendani uvijek slave s prijateljima, a i večeras su u velikom broju došli da obilježe 20. godinu Festivala. Oni su, kazao je, dali veliki doprinos razvoju SFF-a.

On je ujedno Počasno srce Sarajeva za doprinos filmskoj umjetnosti i strastvenoj podršci razvoju Festivala uručio istaknutoj dizajnerici Agnes B., koja je i autorica idejnog rješenja nagrade.

– Hvala velika za nagradu. Bila  sam jako ljuta kada sam dizajnirala Srce Sarajeva zbog četiri godine opsade ovog grada i rata u BiH. Jako volim Sarajevo Film Festival i Sarajevo – istaknula je ona.

CentralnoGrijanje

Selektorica Takmičarskog programa SFF-a Elma Tataragić podvukla je da će ljubitelji filma ove godine imati priliku pogledati 51 film u Takmičarskom programu u tri kategorije – igrani, kratki i dokumentarni.

– U Takmičarskom programu igranog filma bit će prikazano devet filmova, a bit će otvoren filmom “Cure – život druge” Andree Štake. Nekoliko filmova bit će prikazano izvan konkurencije, dok su tu i tri gala projekcije – kazala je ona.

Nakon zvaničnih obraćanja predstavnika Festivala, uslijedila je gala projekcija filmskog omnibusa “Mostovi Sarajeva”, jednog od tri filma kojima je večeras na tri lokacije otvoren  ovogodišnji SFF.

Otvaranju Festivala prethodila je svečanost na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta, kojim su večeras prošle mnoge istaknute osobe iz svijeta filma.

Festival će biti završen 23. augusta dodjelom nagrada Srce Sarajeva u nekoliko kategorija.

(Fena)