Otkriveno 19 miliona KM „prljavog“ novca

Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prošloj godini je otkrila da se u legalne novčane tokove pokušalo ubaciti 19 miliona KM stečenih na nezakonit način, potvrđeno je za „Avaz“ u SIPA-i. Zbog sumnje da je izvršeno pranje novca, nadležnim tužilaštvima u BiH SIPA je podnijela sedam izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 34 lica i 12 firmi.

– U tim slučajevima prijavljeno je 20 krivičnih djela te obuhvaćen novčani iznos od oko 19 miliona KM – kažu u SIPA-i.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da se i u predmetu “Kekerović i drugi” optužnica podignuta krajem prošle godine, između ostalog, odnosi i na kazneno djelo pranja novca.

– Također, u Tužilaštvu BiH postoje i drugi predmeti koji se odnose na ovo kazneno djelo. Svi izvještaji koji nam se dostave prosljeđuju se u rad postupajućim tužiteljima – kaže Grubešić.

CentralnoGrijanje

Iako u slučajevima za koje se vode istrage nadležni ne žele otkrivati detalje, “Avaz” saznaje da je “prljavi” novac stečen uglavnom preprodajom narkotika ili utajom poreza.

Također, prema našim saznanjima, najveći dio tako stečenog novca pokušava se legalizirati kupovinom, uglavnom nekretnina i to u zemljama regiona, ali i Evropske unije.

(Dnevni Avaz)