Otkrivena naftna mrlja koja upućuje na pad aviona sa 239 putnika i članova posade

0
133

Vijetnamski avioni, koji su krenuli u potragu za Boeingom 777 Malysia Airlinesa koji je u subotu nestao s 239 putnika, primijetili su dvije paralelne pruge od goriva dugačke nekoliko kilometara u moru centralne Kine, izjavio je visoki vijetnamski vojni zvaničnik.

– Dva naša aviona su primijetila dvije pruge od goriva u dužini od 15 do 20 kilometara, na 500 udaljenosti jedne od druge – izjavio je na državnoj televiziji general Vo Van Tuan, pomoćnik zapovjednika  vijetnamske vojske.

– Nismo sigurni odakle dolaze ovi tragovi goriva, poslali smo vijetnamske brodove prema toj zoni – dodao je on.

Otkako je izgubljen kontakt sa avionom vlasti još uvijek nisu u mogućnosti locirati avion na letu MH370. Prema navodima vijetnamske vlade, avion je izgubio kontakt u zračnom prostoru provincije Ca Mau, na jugu zemlje.

Trebao se javiti zračnoj kontroli grada Ho Chi Mina, ali na njihovim radarima nije se nikada pojavio. Vijetnamsko ministarstvo obrane pokrenulo je misiju spašavanja u koordinaciji s Malezijom i Kinom, navela je vijetnamska vlada.

Ranije je potvrđeno je da malezijski vojni brodovi nisu pronašli nikakve tragove avionske nesreće nakon što su danas obišli morsko područje duž sjeveroistočne obale zemlje u potrazi za nestalim avionom Malaysia Airlinesa, doznaje se u malezijskoj Agenciji za pomorstvo, koja sudjeluje u operaciji potrage.

Malezija je poslala nekoliko vojnih brodova i tri helikoptera u potragu za avionom “boeing 777-200ER”, s kojim su kontrolori leta zabilježili zadnji kontakt kada je bio 120 nautičkih milja od malezijskog grada Kota Bharu, na istočnoj obali zemlje.

U potragu za nestalim avionom uključene su i vijetnamske vlasti, pomoć u potrazi pružili su i Filipini, a kako je objavila kineska agencija Xinhua, u zajedničku operaciju potrage u vodama južno od vijetnamskog otoka Tho Chu uključio se i Singapur.

Vijetnamski admiral Ngo Van Phat kazao je za Reuters kako bi se prema kalkulacijama koje su navele malezijske vlasti o kretanju aviona, moglo zaključiti da se on ipak srušio u malezijskim teritorijalnim vodama, 152 milje daleko od obala otoka Tho Chu, ako se uzme u obzir brzina leta aviona i posljednja poznata lokacija.

Malaysia Airlines objavila je kako će normalno nastaviti sa svim ostalim letovima kako je i predviđeno, a rodbina putnika nestalog aviona ljutito je danas u Pekingu optužila malezijskog avioprevoznika da ih drži u potpunom mraku u pogledu informacija o avionu.

Kako je ranije objavio Malaysia Airlines, od 227 putnika u avionu, najmanje njih 152 bili su Kinezi.

 

Francuska nudi pomoć

Francuski ministar prometa Frederic Cuvillier predložio je u subotu ujutro vijetnamskim i malezijskim vlastima pomoć Francuske u traženju Boeinga 777 koji je nestao blizu južnog Vijetnama.

– Ured istraga nesreća (BEA) je spreman da pomogne u traženju ostataka aviona – saopćilo je ministarstvo.

BEA je odgovorna za sigurnosne istrage u civilnoj avijaciji u Francuskoj. Ona, administrativno, ne može intevenirati u istrazi, ali može ponuditi vještačenje.

(ONASA)