Ostalo nam je samo da kunemo zločince

0
79

Ustavni sud BiH, zbog pogrešne primjene zakona, usvojio je apelaciju Novaka Đukića, oficira Vojske Republike Srpske, osuđenog za zločin na tuzlanskoj Kapiji na 25 godina zatvora. Oslobađanje zločinca koji je naredio ispaljenje granate koja je 25. maja 1995. ubila 71 i teško ranila više od 120 osoba, jučer je izazvalo zgražanje građana Tuzle.

Pokušavao pobjeći

Porodice ubijenih, čiji je prosjek starosti u trenutku smrti bio nešto više od 20 godina, nisu u prvi mah povjerovale u vijest da je Đukić pušten na slobodu, da bi na kraju s bolom  konstatirali da su počinioci zločina u BiH, ipak, „nagrađeni za svoj zločin“.

– Ne znam ko sjedi u tom sudu, ali u ovom trenutku mogu samo da plačem i da kunem, kako zločince tako i sudije. Pa, oni su jedva dočekali da zločince počnu puštati na slobodu. Jednog su mi sina ubili u Srebrenici, drugog na Kapiji, a ubice i jednoga i drugoga sada su na slobodi – ogorčena je Bahra Hasanović, Srebreničanka čiji je sin ubijen 25. maja 1995. u Tuzli.

Arif Ahmetašević, čija je jedina kćerka Edina u svojoj 20. godini ubijena 25. maja 1995. na Kapiji, jučer je s nevjericom primio vijest o puštanju Đukića na slobodu. Bio je jedan od onih roditelja koji je sve vrijeme pratio njegovo suđenje u Sarajevu.

– Zar Đukić na slobodi, a naša djeca u zemlji? Đukić je i ranije pokušavao pobjeći u Beograd i sada, nakon puštanja na slobodu, siguran sam da će i on naći utočište u državi koja je podržavala i inspirirala ove zločine. Kao roditelj, neću odustati od traženja pravde – kazao nam je Ahmetašević.

Za Hilmu Bučuka, čija je kćerka, također, ubijena na Kapiji, vijest o Đukićevoj slobodi bila je pravi šok. Kazao nam je da u posljednje vrijeme sve više razmišlja da neko svjesno žrtve prepušta samima sebi.

Ubijeđen je da će jataci Novaka Đukića učiniti sve da ga sklone u Srbiju, posebno nakon izjava čelnika manjeg bh. entiteta. Bučuk s pravom pita sudije jesu li prilikom donošenja odluke o puštanju razmišljali o mogućnosti Đukićevog bijega.

Položiti račune

– Zatečen  sam, užasnut situacijom u kojoj su žrtve pod zemljom, a dokazani naredbodavac zločina na Kapiji na slobodi. Sramota je za naš pravni sistem da ima takve pukotine. Neko će porodicama žrtava na Kapiji, kao i svima drugima, morati položiti račun – kazao nam je Jasmin Imamović (SDP), načelnik općine Tuzla.

Na slobodi za nekoliko dana

Đukićev advokat Duško Tomić kazao je da je Ustavni sud utvrdio da je u Đukićevom slučaju primijenjen Krivični zakon BiH umjesto zakona iz bivše Jugoslavije. Tomić je dodao kako očekuje da Đukić u narednih nekoliko dana bude pušten na slobodu.

(Avaz.ba)