Osnovna i Srednja muzička škola Tuzla će se spojiti

Osnovna i Srednja muzička škola Tuzla biće spojene u jednu. Ova vijest izazvala je negodovanje i protivljenje svih uposlenika Javne ustanove Srednja muzička škola Tuzla, dok iz resornog ministarstva naglašavaju da je riječ o uštedama.

Ministarstvo obrazovanja TK u proceduri je izrade elaborata o umrežavanju Srednje i Osnovne muzičke škole, a sve s ciljem ušteda. Naime, kako ističu iz Ministarstva, s obzirom da se sve više smanjuje broj učenika u školama, zbog čega prostori ostaju nepopunjeni, umrežavanje škola je najadekvatniji način da se izvrši racionalizacija prostora, ali i novčanih sredstava koja se izdvajaju iz Budžeta. Svjesni su i stanja u kojem bi se mogli naći učenici iz udaljenih mjesta, odnosno onih iz područnih škola.

„Normalno škola se neće zatvoriti, nećemo staviti ključ u te škole. Djeca će i dalje tamo ići, napravićemo određene programe koji će pokrivati sve to“, ističe Mirsada Begović, ministrica obrazovanja u Vladi TK.

Zaposlenici Javne ustanove Srednja muzička škola Tuzla nedavno su se jednoglasno izjasnili protiv spajanja gore navedenih škola, u vezi čega su se obratili i saopćenjem. Kako kažu, iako su izmješteni iz ranijih prostorija i rade u izuzetno teškim uslovima bez ikakvog statusa, nastava se obavlja u skladu sa Pedagoškim standardima, uz maksimalnu racionalizaciju raspoloživog prostora i profesionalnog kadra. I u takvim uslovima, navode, škola ostvaruje izuzetne uspjehe kako u državi, tako i u inostranstvu i njeguje trajne vrijednosti kod učenika te oblikuje njihovu ličnost na najplemenitiji način. Resorna ministrica napominje da će se, umrežavanjem škola,  poduzeti i sve mjere da se uposlenici adekvatno zbrinu.

„Oni sami nisu doprinijeli tome, jer svi smo akteri u toj priči i nije niko očekivao ovakav pad broja učenika“, dodaje ministrica.

Uposlenici Javne ustanove srednja muzička škola Tuzla smatraju da formiranje novog pravnog lica ne bi dovelo do poboljšanja organizacijskog ustrojstva, ni prostorno ni kadrovski, a ne bi došlo ni do značajnije uštede sredstava. Iz resornog ministarstva pak imaju drugačije mišljenje. Kako će se sve završiti tek ostaje da se vidi, a još uvijek je neizvjesno kada će doći do spajanja ovih škola.

(rtv slon)