Oskrnavljena Atik džamija u Bijeljini

0
112

Nepoznati počinitelji protekle noći su oskrnavili Atik Sultan Sulejmanovu džamiju u Bijeljini.

– Džematlije na sabah namazu dočekao je nemili prizor obijene džamije i razbijenih stakala na prozorima. Od dosad službeno zabilježenih napada, ovo je najdestruktivniji nasrtaj otkad je džamija u funkciji – potvrđeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Huligani su razbili staklo na jednom prozoru, obili ulazna vrata u džamiju, ušli u predvorje, razbacali inventar, te uništili oglasni baner.

Potom su razbili staklo na ulaznim vratima u molitveni prostor, obili vrata i ušli u molitveni prostor, gdje su ubacili kamenje i komade leda.

O svemu je obaviještena policija, a rukovodstvo Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina zatražilo je krivično gonjenje protiv “NN” počinitelja, jer je u pitanju skrnavljenje Nacionalnog spomenika BiH, što podliježe krivičnim sankcijama i kazni od najmanje tri godine zatvora.

Istoga jutra džamiju su posjetili gradonačelnik Mićo Mićić i njegov zamjenik Huso Zečkanović.

O svemu su obaviješteni Muftijstvo tuzlansko i Međureligijsko vijeće BiH.

Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem je najoštrije osuđeno skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini. U saopćenju se kaže:

Iako je i ranije Atik džamija bila predmet skrnavljenja, ovo je najteži napad od njenog obnavljanja. Islamska zajednica najoštrije osuđuje napad na Atik džamiju u Bijeljini i traži da se vinovnici ovog napada čim prije pronađu i primjereno kazne, jer se radi o skrnavljenju vjerskog objekta koji predstavlja nacionalni spomenik i ozbiljnom zastrašivanju i prijetnji muslimanima.

Uzimajući u obzir šire okolnosti u kojima se ovaj napad dogodio, Islamska zajednica očekuje hitnu i adekvatnu reakciju nadležnih istražiteljsko-sudskih organa ali i najodgovornijih političkih predstavnika entiteta Republika Srpska kako bi se otklonili uzroci straha i netrpeljivosti koji se u javnom prostoru pokazuju prema bošnjačkim povratnicima na području Podrinja i sjeveroistočne Bosne.

Potrebno je podsjetiti da je u prošloj godini, prema evidenciji Međureligijskog vijeća, svaki drugi napad na vjerske objekte u Bosni i Hercegovini bio na objekte Islamske zajednice, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

oskrnavljena-atik-dzamije-u-bijeljini_0

oskrnavljena-atik-dzamije-u-bijeljini_1

oskrnavljena-atik-dzamije-u-bijeljini

(Oslobođenje)