Osam stvari koje usporavaju metabolizam

0
70

Svaka ćelija u našem organizmu igra ulogu u energiji metabolizma – procesa pretvaranja hrane koju unesemo u energiju koja čini da nam rade srce, pluća, mišići…

Što je metabolizam brži, to više kalorija sagorimo. I, kao što postoje načini da ga ubrzamo, tako postoje stvari i koje ga usporavaju.

Koje su to stvari koje usporavaju metabolizam?

1) NEREDOVNA ISHRANA 

Uzimanje obroka u isto doba dana pomaže da organizam sagorijeva više kalorija tokom dana.  Redovnost u unošenju namirnica olakšava organizmu da se “navije” kada treba da bude spreman za varenje.

2) PESTICIDI 

Organohlorini (hemikalije u pesticidima) ometaju proces sagorijevanja energije u organizmu i otežavaju gubitak viška kilograma. Okrenite se organskoj hrani.

3) NEDOVOLJNO SNA 

Osobe koje spavaju manje nego što im je stvarno potrebno, manje se kreću narednog dana, što znači da će sagorjeti manje kalorija. I ne samo to. Nedostatak sna smanjuje količinu energije koju naše tijelo koristi prilikom odmaranja.

4) MJESEČNI CIKLUS 

Tokom mjesečnog ciklusa gube se velike količine gvožđa, koje pomaže prenos kiseonika do mišića.

5) PREMALO JEDETE 

Kada škrtarite na unosu kalorija, vaš organizam se prebacuje na stadijum izgladnjivanja, što usporava metabolički proces, kako bi se sačuvalo “gorivo” kojim raspolaže.

6) DUGO SJEDENJE 

Potrebno je samo 20 minuta da budete u bilo kom fiksiranom položaju da biste zakočili metabolizam.

7) DŽET-LEG

Naš unutrašnji časovnik direktno kontroliše dio ćelija koje pokreću naš metabolizam. Ali, kada poremetimo naš svakodnevni ritam, time što preskačemo vremenske zone, na primjer, naše ćelije više ne funkcionišu na način na koji bi trebalo, zbog čega metabolizam pati.

8) MANJAK KALCIJUMA 

Još jedan razlog da pijete mlijeko. Kalcijum igra ključnu ulogu u regulisanju metabolizma masti, što određuje da li ćete sagorijevati kalorije ili ih skladištiti u masne naslage.

 

(Vijesti.ba)