Osam priznanja za inovatore iz BiH

0
24

Na završenoj 114. Izložbi inovacija „Konkur Lepin“, koja je održana u Parizu, članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su osam priznanja za sedam inovacija.

Najbolje ocjene dobila je „Trajna osnova za saće“, Ivana Milićevića iz Posušja. Nagrađena je zlatnom medaljom a, povrh toga, medalju joj je dodijelio i žiri Ministarstva poljoprivrede i šuma. Pčelarstvo je sve popularnije u Francuskoj, što se moglo zaključiti i po velikom zanimanju posjetilaca za ovu inovaciju.

I Ivanov prijatelj iz Širokog Brijega, Zoran Kutle, dobio je zlatnu medalju, za uređaj za vađenje potonulih plovila u roku od nekoliko sati po potonuću. Ova naizgled jednostavna ideja zasniva se na polukružnoj cijevi pričvršćenoj na platformu, kroz koju prolazi kanap PVC dug više kilometara. U slučaju potonuća, na SOS poziv brzo stiže brod za spasavanje, čijim se čeličnim užetom, pomoću kolotura, zamijeni PVC kanap, i izvuče brod na površinu.

Prof. dr. Zehrudin Osmanović iz Tuzle dobio je srebrenu medalju, za sistem pretvaranja u cement hemijskog otpada nastalog prilikom proizvodnje soli i sode. Ovakvu medalju dobio je i sarajevski inovator Miralem Fetahagić, za trotaktni motor s unutrašnjim izgaranjem.

Bronzane medalje dobili su mladi inovatori: srednjoškolke iz Bihaća, Amina Hajdarević i Jasna Nuhić, za uređaj kojim se plastični otpad pretvara u tečno gorivo, i Avdo Halilović, iz Kladnja, koji je predstavio higijenski podmetač za glavu na sjedištima u vozilima. Ovakvu medalju dobio je i Zdravko Bosnić, iz Banjaluke, za automobilsku gumu koja se, bez zaustavljanja, automatski opravi u slučaju bušenja oštrim predmetom.

Ako se zna da je od ukupno 600 izloženih inovacija nagrađena svaka treća, onda postaje potpuno jasno koliko su inovacije bh. inovatora bile iznad prosjeka radova predstavljenih u Parizu.

(rtv slon)