Osam najčudnijih sposobnosti ljudskog tijela

0
168

Da li ste nekad osjetili bol u zglobovima prije grmljavine? Iskusili ste iznenadnu migrenu tokom hladnih dana? Neki miris vas je podsjetio na neki prošli događaj? Naša tijela su sposobna da urade neke neobjašnjive stvari.

Stručnjaci dekodiraju 8 najčudnijih sposobnosti našeg tijela.

1) BOL U ZGLOBOVIMA MOŽE DA PREDVIDI VRIJEME 

Priče o bolu u zglobovim neposredno prije kiše nisu “bapske priče”. Neposredno pred oluju, atmosferski pritisak pada. Glavni senzorni nervni završeci zglobova registruju relativno povećanje pritiska zbog viška tečnosti, što rezultira bolom.

2) OČI MOGU DA NAM SIGNALIZIRAJU DA JE NAŠEM TIJELU PREVIŠE HLADNO 

Kako da znamo da se temperatura spustila do opasne granice? Oči će nam reći. Kada hipotermija postane ozbiljna, krvni sudovi u očima se skupljaju kako bi očuvali energiju. Zbog toga može doći do privremenog sljepila, koje je Kate Upton doživjela kad se fotografisala na Antarktiku. Temperatura se tada spustila na -20.

3) VAŠE ZJENICE MOGU DA OTKRIJU DRUGIMA DA STE ZALJUBLJENI 

Ako želite da sakrijete da vam se neko sviđa, sjedite u polumraku. Kada vam se neko dopada, zjenice vam se proširuju.

To se dešava zbog simpatičkog nervnog sistema, koji kontroliše širenje zjenica. Ovo se ne dešava samo kada ste zaljubljeni, nego i kada posmatrate nešto lijepo.

4) VAGINA MOŽE DA SE UZBUDI PRIJE NEGO ŠTO SE UZBUDI MOZAK 

Jedna studija iz Holandije otkriva da možda nismo uvijek svjesni kada smo uzbuđeni. Istraživanje je pokazalo da vagina može da se uzbudi i prije nego što žena toga postane svjesna. Ovo istraživanje podržava ideju da su “muškarci vizuelna bića”.

5) BRZINA OTKUCAJA SRCA MOŽE DA PREDVIDI BUDUĆNOST 

Rezultati jednog istraživanja tvrde da ljudsko srce može da nasluti određene događaje i bez ikakvih nagovještaja. Istraživači iz Kalifornije i istraživači iz Italije pokazali su učesnicima seriju fotografija nepredvidljivim redom i proučavali su njihove reakcije.

Neke fotografije bile su neutralne, a druge su trebale da izazovu reakciju. Naučnici su otkrili da se broj otkucaja srca povećava 10 sekundi prije pokazivanja stimulišuće slike, što sugeriše da srce može da osjeti kada treba da se desi nešto lijepo ili nešto uznemirujuće. Zato slušajte svoje srce.

6) ČULO MIRISA MOŽE DA VAS VRATI U PROŠLOST 

Čulo mirisa je „magična vremenska mašina“. Centri za miris u mozgu nalaze se unutar limbičkog sistema, koji je odgovoran i za emocije i za pamćenje. Mirisi, memorija i osjećanja duboko su isprepletani, pa vas jedan miris može lako vratiti nekoliko godina u prošlost.

7) VAŠE OČI MOGU DA PREDVIDE DA DOLAZI PROLJEĆE 

Napolju vrijeme može biti užasno, ali rane alergije mogu nagovijestiti da su topliji dani blizu. Polen i broj spora povećava se i prije promjene vremena, a vaše oči prve reaguju na to, svrbe i suze.

8) SISTEM ZA VARENJE MOŽE DA VAM DA NEVJEROVATNU SNAGU 

Da, majka bi stvarno bila u stanju da podigne automobil ako bi njena djeca bila ispod njega. Kada vas simpatički nervni sitem upozori na opasnost, oslobađa se adrenalin, koji ubrzava broj otkucaja srca, ubrzava disanje, širi zjenice i gasi sistem za varenje kako bi dozvolio mišićima da prikupe snagu. Vaš sistem za varenje može da pozajmi  svoju energiju drugim procesima u tijelu, a u rizičnim situacijama ovo je još izraženije.

(Vijesti.ba)