Osam mogućih uzroka nestanka malezijskog aviona

0
92

Potraga za malezijskim avionom koji se izgubio sa radara i dalje traje, a u medijima su osvanule različite teorije o uzroku njegovog nestanka, od otmice do vremenskih nepogoda. Sudbina malezijskog aviona i dalje nije poznata, piše Blic.

1. Otmica

Scenario o klasičnoj otmici je malo vjerovatan jer u takvim slučajevima otmičari obično narede da se avion prizemlji, a zatim na aerodromu iznesu svoje zahtjeve. Međutim, moguće je da se radi o otmici u stilu 11. septembra, odnosno da su otmičari namjerno srušili avion u okean.

2. Tehnički problemi

Kvar na određenom dijelu aviona je, prema mišljenjima stručnjaka, takođe malo verovatna opcija. Boing 777 važi za jednog od najbezbjednijih aviona na svijetu.

3. Dezorijentisani pilot

Moguće je da su piloti isključili autopilot i skrenuli sa kursa.

4. Kvar oba motora

U januaru 2008. avion kompanije “Britiš ervejz” srušio se na 300 metara od piste aerodroma Hitrou, zbog kvara na oba motora. Ista sudbina mogla je da zadesi i malezijski avion, ali bi u tom slučaju piloti imali oko 20 minuta na raspolaganju da obave poziv u slučaju opasnosti.

5. Bomba

Ovo ne bi bio prvi put da avion raznese bomba, ali bi morali da postoje dokazi za to u vidu njegovih parčića.

6. Pilot samoubica

Krajem devedesetih dogodila su se dva pada aviona za koje se sumnja da su djela pilota samoubica.

7. Greška vojske

Dva putnička aviona su u prošlosti greškom oborena od strane vojske.

8. Vremenske nepogode

Avioni su napravljeni za letenje po svim vremenskim uslovima, ali već se događalo da oluja bude uzrok njihovog pada. Međutim, u slučaju malezijskog aviona, nebo je bilo vedro.

(Vijesti.ba)

Osam mogućih uzroka nestanka malezijskog aviona