Opšta vojna mobilizacija u Ukrajini

Kako je objavljeno na sajtu “Glasa Rusije”, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pozvalo rezervne snage da se prijave.

Odluka je donijeta nakon što je ukrajinski Savjet juče objavio da vojska mora da bude spremna za borbu i pošto je pojačana bezbijednost oko aerodroma, nuklearnih elektrana i drugih strateških objekata.

Ukrajinski režim, međutim, ističe da se protivi bilo svakom nasilnom rešenju, dodaje “Glas Rusije”.

U međuvremenu, ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske baze i ukrajinskog mornaričkog centra za obuku na Krimu i pozvali svoje osoblje da “stane uz legitimne lidere Krima”.

S druge strane, u Kijevu se održava zatvorena vanredna sednica parlamenta na kojoj se razmatra aktuelna situacija u zemlji, kako javljaju ruske informativne agencije.

Pretpostavlja se da bi jedna od odluka Vrhovne rade ( parlamenta) moglo da bude uvođenje vanrednog stanja u zemlji. Druga mogućnost je uvođenje vojne uprave.

Zapadne agencije javljaju da se kolone ruskih vojnih vozila približavaju glavnom gradu Krima Simferopolju. Konvoj sa više stotina pripadnika ruskih trupa krenuo je prema Simferopolju, glavnom gradu Krima, javljaju izveštači agencije Associated Press.

CentralnoGrijanje

Trupe su jutros krenule iz pomorske baze Sevastopolj prema Simferopolju, a konvoj čini 12 vojnih kamiona, dva ambulantna i laka oklopna vozila, opremljena mitraljezima.

Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Grčke Evangelos Venizelos, čija zemlja predsjedava EU, otputovaće danas u Ukrajinu, gdje će se sastati sa državnim liderima i predstavnicima grčke zajednice u toj zemlji, saopštilo je Grčko predsjedništvo EU. Venizelos će otputovati u grad Mariupolj na jugoistoku Ukrajine i u prestonicu Kijev, navelo je Grčko predsjedništvo EU na Twitteru. U gradu Mariupolj juče su održani proruski protesti, a demonstranti su tokom mitinga na zgradu gradonačelnika okačili rusku zastavu.

Ukrajinska radikalna grupa “Desni sektor” demantovala je da je tražila pomoć od vođe čečenskih ekstremista Doke Umarova, koji se nalazi na ruskoj listi najtraženijih zločinaca. Obraćanje Umarovu pojavilo se na stranici “Desnog sektora” na društvenoj mreži “VKontakte” posle hakerskog napada, izjavio portparol Artjom Skoropadski, prenio “Glas Rusije”, dodajući da je to saopštenje uklonjeno. Na sajtu, kako se navodi, piše da “Desni sektor” nije “rusofobska organizacija”.

Ukrajinski političar i bivši svjetski šampion u boksu Vitalij Kličko zatražio je juče proglašenje vojne mobilizacije, pošto je ruski Savjet federacije odobrio angažovanje ruskih snaga na ukrajinskoj teritoriji.

“Parlament mora da zatraži od glavnokomandujućeg vojske da proglasio nacionalnu mobilizaciju zbog ruske agresije protiv Ukrajine”, naveo je Kličko u saopštenju, preneo je AFP.

Savjet Federacije jednoglasno je juče podržao zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina za angažovanje ruske vojske u Ukrajni, pošto su prethodno komiteti za odbranu i međunarodna pitanja odobrili takvu mjeru.

Ranije Putin se, na zahtjev gornjeg i donjeg doma parlamenta, obratio Savjetu federacije sa zahtjevom za angažovanje ruskih snaga izvan teritorije Rusije radi zaštite ruskih građana u Ukrajini, prenosi B92.net.