Općina Tuzla uštedila 6 miliona i 900.000 KM

0
296

Zahvaljujući mjerama uštede koje je Općina Tuzla poduzela 2009. godine budžetski deficit spašen je za 6 miliona i 900.000 KM. Plate, topli obroci i regresi radnika znatno su umanjeni a puno toga uradilo se i na smanjenju broja radnika.

Nakon što je došlo do naglog pada prihoda po snovu PDV-a, koji u prihodima Budžeta Općine Tuzla učestvuju skoro sa polovinom, krenulo se sa respresivnim mjerama štednje u cilju sprečavanja deficita budžeta Općine Tuzla. U skladu sa Federalnim zakonom o uštedama, u julu 2009. godine,  donesena je odluka da se ostvare  uštede uposlenih koje ostvaruju po osnovu rada, a to su primanja po osnovu plata, naknade za topli obrok te smanjenje naknada za regres, koja je stupila na snagu 2010. godine.

„ U periodu od 1. jula 2009.godine do kraja 2013. godine, Općina Tuzla je po osnovu plaća uposlenih, naknada za ishranu u toku rada ili toplog obroka, kako se to danas popularno kaže i naknada za regres,  uštedila 6 miliona i 900.000 KM.“, istakla je Suada Isaković šefica Službe za finansije Općine Tuzla.

Istovremeno sa smanjenjem pomenutih prihoda, radilo se i na smanjenju broja uposlenih prirodnim odlivom ljudi koji su odlazili u penziju. U to vrijeme donesena je Odluka da se radna mjesta spajaju a da se istovremeno poboljšava kvalifikaciona struktura, čime su učinjeni značajni efekti u uštedama.

„  Prije šest godina Općina Tuzla je imala 535 uposlenih. Kad kažem Općina Tuzla mislim na instituciju Općine Tuzla, koja osim službi za upravu obuhvata i Zavod za urbanizam, Općinsko pravobranilaštvo i Profesionalnu vatrogasnu brigadu. Danas je u Općini Tuzla uposleno oko 480 ljudi.“, dodala je Isaković.

Isaković dodaje da je 21. februra tekuće godine na Kolegiju općinskog načelnika donesen i zaključak da se članovi deset općinskim komsija dobrovoljno odreknu naknada za rad u istim, što su i učinili, čime je će biti  stvorena ušteda u iznosu od oko 120.000 KM na godišnjem nivou.

(RTV Slon)