Opala prodaja cigareta u BiH za 20 posto!

0
158

Posljednje poskupljenje cigareta za 35 feninga bilo je okidač za mnoge pušače da promijene svoje navike. Sve je više onih koji koriste duhan i sami ga motaju, a neki su jednostavno prestali pušiti. Prodaja cigareta u protekla tri mjeseca opala je za 20 posto, jer je rezani duhan čak tri puta jeftiniji.

”Otkako su na snazi nove cijene, prodaja cigareta opala je čak za 20 posto. Ljudi ovdje kod mene sve više kupuju pribor za motanje, kao i sam duhan” – rekla je Selma Bišić, prodavačica na jednom kiosku u Sarajevu, piše Dnevni Avaz.

Sarajlija Halil Durak pušio je dnevno dvije kutije cigareta, koje trenutno po kutiji koštaju tri marke. Da ih je nastavio kupovati, mjesečno bi ga koštale oko 200 KM.  Zbog toga je prešao na duhan i mjesečno daje 60 maraka.

”Pušim cigarete već 30 godina. Prvi put u životu motam duhan. Moram, jer za moj džep je previše 200 maraka mjesečno za cigarete. Nabavio sam sve, pribor, tabakeru, duhan… Znam po pola sata motati, dok ne namotam za jednu kutiju, ali isplati se” – kaže Durak.

S druge strane, ima i onih kojima ni ovo poskupljenje nije bilo dovoljan razlog da se odreknu svog poroka.

”Pokušala sam nekoliko puta prestati pušiti, ali ne mogu. Ali, uspjela sam smanjiti, sada umjesto tri kutije pušim 20 cigareta dnevno. Kod nas su cigarete pravi luksuz” – kaže Naima Begović.

Poražavajuće brojke

Istraživanja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazala su da 33,4 posto žena u urbanim i 24,9 posto u ruralnim sredinama te 45 posto muškaraca u urbanim i 41,1 posto u ruralnim sredinama spada u stalne pušače. Također, skoro 40 posto mladih u uzrastu prije 10. godine zapali cigaretu.

Statistički podaci

– 68,4 muškaraca i 39 posto žena dnevno konzumira 20 cigareta
– 40 posto mladih zapali cigaretu u uzrastu prije 10. godine

(Avaz)