Ono što se desilo u Bosni, danas se ponovo dešava u Siriji

Predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Anadolu Agency (AA) Kemal Ozturk izjavio je u intervjuu za televizijsku mrežu Al Jazeera, govoreći o fotografijama koje je obavila AA, odnosno dokazima o zločinima protiv čovječnosti u Siriji, kako su nakon objavljivanja fotografija ”krici straha odjekivali cijelim svijetom”, prenosi AA.

Ozturk se tom prilikom osvrnuo na proces koji je trajao do samog objavljivanja fotografija, podsjetivši da je fotografije snimio policajac pod kodnim imenom “Ceasar”, koji je 13 godina obavljao dužnosti u sirijskoj vojsci.

Ozturk je otkrio da su fotografije prošle kroz različite pretrage velikog broja stručnjaka u Londonu, te da je potvrđeno da se zapravo radi o potpuno originalnim fotografijama, bez bilo kakvih izmjena.

“Vjerujem da ono što se dogodilo u Bosni, danas ponavlja u Siriji. Oba slučaja su najveći zločini protiv čovječnosti od Holokausta na ovamo, jer na ovim fotografijama možemo jasno vidjeti koliko je čovjek ponižen na jedan jako ružan način”, rekao je Ozturk.

Na pitanje novinara vezano za činjenicu da su fotografije objavljenje pred samo održavanje međunarodne mirovne konferencije o Siriji “Ženeva 2”, Ozturk je kazao da takvi navodi ne stoje.

“Takva slučajnost dogodila se isključivo zbog obuhvatnog testiranja i provjere vjerodostojnosti fotografija, kao i saslušavanja osobe koja je ustupila fotografije. Nakon svih ovi procedura fotografije su objavljene i prikazane javnosti”, kazao je Ozturk.

Prema njegovim riječima, ekipa AA je tokom objavljivanja fotografija imala i svojevrsne poteškoće u psihičkom smislu.

“Za nas je to bila jedna veoma teška odluka. Kada smo vidjeli fotografije bili smo zapanjeni. Bilo je noći kada nismo mogli spavati. Ekipa koja je radila na fotografijama susretala se sa problemima depresivnog karaktera, zbog čega smo odlučili u što većoj mjeri smanjiti broj ljudi tokom radova na objavljivanju fotografija”, rekao je on.

CentralnoGrijanje

Ozturk je, također, govorio i o tome kako je AA, nakon objavljivanja fotografija, bila žrtva kampanje linčovanja, dodavši da su od početka bili svjesni tih rizika.

Kako je kazao, upućen je veliki broj prijetnji na račun uposlenika AA, a na socijalnim mrežama pokrenete su različite kampanje protiv Agencije.

“Da smo se bojali, u našim vijestima ne bismo objavili ljudsku stvarnost”, rekao je Ozturk.

Vezano za odjek u svijetu koje su fotografije napravile, on je kazao:

“Savjest čovječanstva potresena je s ovim fotografijama. Oko 30 kanala je prekinulo regularno emitovanje i objavilo fotografije. Također, fotografije su objavljene i na kanalima koji imaju signal međunarodnog emitovanja. Zauzele su široko mjesto i na socijalnim mrežama, gdje je zabilježeno oko 500 hiljada objava. Nakon objave fotografija krici straha odjekivali su cijelim svijetom”.

Naglasio je da nalog za  objavljivanje fotografija nije došao iz bilo kakvog političkog centra:

“Mi smo nezavisni, ne uzimamo direktive od vlade. Koristimo se pravom slobode štampe. Ne uzimamo u obzir ni čelništvo Turske, Egipta, niti SAD-a, nego imamo svoje posebne kriterije”, rekao je Ozturk, dodavši da se odgovornima treba suditi u Hagu.

(AA)