“Omogućiti vanredne izbore”

0
58

Vlada Federacije BiH pozvala je danas sve političke subjekte na usvajanje izmjena propisa i donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora u BiH na kojima će građani izabrati vlast u demokratskoj proceduri.

U pisanom saopćenju Vlade FBiH proslijeđenom medijima navodi se da je Vlada FBiH u stalnom zasjedanju, te ponovljen stav da “niti jedna politička funkcija nije vrijedna gubitka ijednog života”.

“Vlada je iskazala još jednom potpuno razumijevanje za iskazano nezadovoljstvo i opravdane zahtjeve obespravljenih radnika, ali oni koji su te proteste iskoristili za rušenje i paljenje institucija time neće riješiti nijedan njihov problem. U saradnji sa Evropskom komisijom, Vlada će, u najkraćem roku, uputiti u Parlament FBiH set antikoruptivnih zakona, što je jedan od zahtjeva obespravljenih radnika, a što je, uz zdravstveno osiguranje i uvezivanje staža, jedan od tri ključna zahtjeva radnika. Kako bi se odmah moglo pristupiti rješavanju ovih pitanja, Vlada FBiH još jednom poziva na smirivanje tenzija, prestanak nasilja i otpočinjanje dijaloga i rada institucija”, navodi se u saopćenju.

Vlada, kako je zaključeno, neće biti smetnja onima koji, u skladu s Ustavom i zakonima, legalno mogu preuzeti odgovornost za ispunjavanje istaknutih zahtjeva i upravljanja institucija.

“Svjesna svoje odgovornosti za funkionisanje sistema, kao i nadležnosti čije nizvršavanje bi moglo dovesti do potpune paralize svih tokova života, Vlada će sve svoje obaveze savjesno i  blagovremeno izvršavati, kao i do sada”, navodi se u saopćenju.

 

(Oslobođenje)