Oko pola milijarde eura za BiH u narednim godinama

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ mogla bi u naredne tri do četiri godine za BiH obezbijediti oko 500 do 600 miliona eura, ili okvirno od 100 do 200 miliona eura na godišnjem nivou, izjavio je danas direktor Predstavničke kancelarije EBRD-a za BiH Libor Krkoška.

On je rekao novinarima nakon prezentacije izvještaja EBRD-a o tranziciji za prošlu godinu da je u usvojenim strategijama ove banke u BiH akcenat bio stavljen na one oblasti koje su izvozno orijentisane, naročito na one u kojima je zastupljena inovacija.

Krkoška je naveo da je područje zapadnog Balkana jedno od vrlo interesantnih za EBRD, u koje bi ova banka željela da plasira više investicija.

On je rekao da je u prošloj godini u BiH EBRD uložila više od 200 miliona eura u 18 različitih projekata, od čega su tri četvrtine tih investicija otišle u privatni sektor i koje su dovele do zapošljavanja većeg broja ljudi, naročito u infrastrukturnim projektima.

Krkoška je istakao da je prošla godina bila uspješna u pogledu implementacije tih investicija, dodajući da je ostalo još oko 14 odsto od tog iznosa koji još nije implementiran.

CentralnoGrijanje

Zamjenik direktora EBRD-a za strategije i politiku Piter Sanfej rekao je da se, prema predviđanjima ove banke, u ovoj godini očekuje rast bruto domaćeg proizvoda u BiH za oko 1,8 odsto, te da bi u narednom periodu moglo doći i do njegovog većeg rasta, što zavisi od povoljnog razvoja u okruženju i veće inkluzije BiH u to okruženje.

Govoreći o izvještaju, on je naglasio da je u njemu razmatrano kakvu su ulogu odigrale ekonomske institucije, te koliko je bio bitan razvoj ljudskog kapitala i privredne inkluzije.

Sanfej je naglasio da je u nekim oblastima BiH “zaglavljena” u tranziciji, a da se sa druge strane mogao vidjeti i određeni napredak.

(Srna)