Ogorčeni roditelji: Ubili su mi bebu, a mene doveli do ruba smrti

Bračni par iz Novog Pazara Lidija i Almin Hazirović podnijeli su krivične prijave protiv dvoje ljekara Ginekološkog odjeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru, okrivivši ih da su neznanjem i nepreduzimanjem potrebnih mijera krajem prošle godine doprinijeli da izgube dijete, a Lidiju doveli do ruba smrti.

Ovi mladi supružnici, koji već imaju djevojčicu od šest godina, tvrde da su ih ljekari lišili daljeg proširenja porodice, jer su Lidiji uklonjeni svi reproduktivni organi.
Lidija je na konferenciji za novinare detaljno prepričala dešavanja od tog 8. decembra, od prijema u Hitnoj pomoći, višesatnog boravka na Ginekološkom odeljenju, preko transporta do Kragujevca i operacije u tamošnjem Zdravstvenom centru.

“Bila sam u 26. sedmici trudnoće, a toga jutra sam dobila jake bolove u stomaku zbog čega sam se javila doktorima, koji 12 sati nisu mogli da utvrde uzrok. Meni je pukla materica i beba je bukvalno šetala po stomaku, od bolova sam se čak i onesvestila, a oni su tvrdili da sam razmažena, da nije ništa strašno i da imam urinarnu infekciju i bolove u burezima” ispričala je Lidija, često prekidajući konferenciju plačom.

Ona je dodala i da su joj doktori u Kragujevcu, gde su je prebacili po savjetu ljekara, spasili život, rekavši da je imali sreće što, tada već mrtva, beba nije zakačila neki krvni sud ili vitalni organ jer bi u tom slučaju umrla za pola sata.

“Da se ovako nešto nikom više ne ponovi”

CentralnoGrijanje

Mladi bračni par je rekao da ovim postupkom neće dobiti nikakvu satisfakciju, već da im je cilj da svojom borbom doprinesu da se slične stvari nikom više ne dogode.

“Tek smo se oporavili od pakla koji smo preživeli, ali ćemo se obratiti i Inspekciji Ministarstva zdravlja i svim drugim institucijama. Spremni smo da idemo do kraja, ne zbog nas jer smo mi više lišeni svakog poroda, već zbog drugih mladih ljudi koji će možda proći kroz sličnu situaciju. Znamo da nas čeka novi pakao, povlačenje po sudovima i proces koji će trajati godinama. Spremni smo da idemo do kraja, jer želimo da se jednom zavede red u novopazarskoj bolnici i da se svakom pacijentu pruži adekvatna lekarska pomoć” kaže Almin.

On je dodao i da je nakon svega što se dogodilo, osoblje Ginekološkog odjeljenja, lažiralo dio medicinske dokumentacije i falsifikovalo potpise njegove supruge, pa je zbog toga najavio tužbu protiv odgovornih i za to krivično djelo.

Hazirovići su krivične prijave Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru podneli protiv doktora- ginekologa Ajše Hajrović i Muamera Škrijelja, koji su u prvoj i drugoj smjeni pregledali Lidiju, ali ne isključuju mogućnost da prijave prošire na još neke osobe.

(AA)