Održana svečana akademija gradskog vijeća Tuzla povodom obilježavanja 15. Maja

0
124

Povodom 15. Maja, Dana odbrane Tuzla, danas je u Melainu održana svečana akademija gradskog vijeća Tuzla na kojoj još jednom podcrtan značaj ovog datuma za Tuzlu ali i Bosnu i Hercegovinu. Inače, od prestanka rata, 15. maj u Tuzli obilježava se kao Dan odbrane a svečanoj akademiji su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i federalni i kantonalni ministri za boračka pitanja te borci i ostali građani Tuzle, javlja RTV TK.

Svečana akademija Gradskog vijeća Tuzle počela je minutom šutnje i učenjem fatihe za poginule borce, branitelje Tuzle i Bosne i Hercegovine tokom odbrambenog rata od 1992 do 1995. godine. Govornici su se, između ostalog prisjetili i uloge civilne vlasti u odbrani grada 15. maja 1992. godine.

“Moramo reći da je gradska vlast, prije svega civilni dio, uz organizaciju Stanice javne bezbijednosti, vršila detaljne, dobre pripreme za odbranu ovog grada, da nam se ne desi kao što se desilo Bijeljini ili Brčkom. I to je zaista uspješno završeno. Mi danas kao i svake godine na taj datum posvećujemo dužnu pažnju i drago nam je da je zaista dobar odziv građana Tuzle danas bio”, istakao je predsjedavajući Graskog vijeća Tuzla, Jozo Nišandžić.

Na svečanoj akademiji, još jednom se podsjetilo i na činjenicu da Tuzla nije nikog napadala već se branila. S ponosom je  istaknuto i to, da se ljudi u Tuzli nisu dijelili po etničkoj pripadnosti već da su zajedno branili živote građana i slobodu.