Održana debata “Sportsko novinarstvo – dio problema ili dio rješenja u bh. sportu”

0
110

Večeras je u sarajevskom Mediacentru održana debata na temu “Sportsko novinarstvo – dio problema ili rješenje u bh. sportu”, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Učesnici debate bili su doajeni profesije na prostoru bivše Jugoslavije, legendarni trener Ivica Osim i crnogorski sportski novinar Milorad Đurković te bh. sportski novinari Sinan Sinanović i Sabahudin Topabećirević, dok je moderator debate bio Senad Pećanin.

Milorad Đurković, tokom uporedbe sportskog novinarstva danas i u periodu Jugoslavije, kazao je da je razlika u svemu, iako, u suštini, ne bi trebala biti neka velika razlika kada su pitanju pravila rada, odnos prema novinarstvu, odnos prema događaju.

“Ja mislim da je tada sportsko novinarsvto bilo mnogo ozbljnije, mnogo temeljitije, sa nekakvim jasnim pravilima, a ono što već duže nedostaje sportskom novinarstvu jesu urednici. To je nestalo, jer to su ljudi koji mogu najviše da pomognu, mogu da ukažu, usmjere. Danas toga nema”, rekao je Đurković, dodavši da “danas biti novinar, znači imati telefon”.

Đurković je rekao da je sportsko novinarstvo, odnosno novinarstvo uopće, dio problema, a i dio rješenja.

Podsjetivši na prisutnost jedne “delikatne situacije” kada je u pitanju fudbalska reprezentacija BiH u periodu od kraja kvalifikacija do prve utakmice na Mundijalu, Ivica Osim je kazao kako se, u stvari, dešava da se pravi rat između igrača i selektora, za što, prema njegovim riječima, nema potrebe.

“To sve pokazuje jednu nezrelost čitvaog društva. Mi govorimo o demokratiji. Svaka naša stranka u svom naslovu ima ‘demokratska’, a daleko je to od demokratije. Mi štrajkujemo, a ne znamo šta je štrajk. Palimo zgradu Predsjedništva i to je kao herojstvo”, rekao je Osim, kazavši kako se sve to odražava i na fudbal.

Sabahudin Topalbećirević je kazao da mu je jedan hrvatski kolega tokom jednog razgovora kazao kako “već više od 30 godina piše laži”, što je, kako je kazao, u stvari, istina.

“Mi svih ovih godina uglavnom lažima pišemo i komentarišemo ljude. Sarajevo će biti prvak sljedeće godine. Željo će sljedeće godine otići u Ligu Evrope. Non-stop mi podižemo tu atmosferu, pravimo njima jednu vrstu usluge”, kazao je Topalbećirević, dodavši kako se sportski novinari u BiH po prvi put susreću s time da neki sportisti imaju svoj PR.

Na debati se raspravljalo i o pitanjima: “Smije li i da li je novinar dužan lagati ili, makar, prešućivati činjenice radi stvaranja dobre klime u reprezentaciji i oko nje?”, “Ko su nedodirljivi sportisti o kojima novinari ne smiju izreći ni riječ kritike?”, “Razlikuje li se današnje sportsko novinarstvo od vremena kad je nekadašnja Jugoslavija bila sportska velesila?”.

Tokom debate je, također, bilo govora i o odnosu i pristupu novinara prema fudbalerima, odnosno reprezentaciji.

Večer posvećena sportskom novinarstvu organizira se u sklopu programa koji već treću sezonu uspješno realiziraju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz finansijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London.

Projekcijama dokumentarnih filmova i organiziranjem debata, projekt ima za cilj informiranje javnosti o aktualnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te potakne razmjenu mišljenja.

(AA)