Održan sastanak Dodika i Vučića

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je zahvalan Srbiji što će u svim “megaprojektima” moći ravnopravno da učestvuju pravna i fizička lica iz Republike Srpske.

“Zahvalan sam da u svim ‘megaprojektima’ Srbije, u toj zemlji i van nje, mogu ravnopravno da učestvuju pravna i fizička lica iz Republike Srpske. To je za nas široko otvaranje vrata za dalju saradnju”, rekao je Dodik nakon sastanka sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je ocijenio da je Srbija najmoćnija zemlja u regionu, iako se to nekima ne sviđa, te da je prirodno da Srbija ima najjaču ulogu i da rukovodi i vodi u evropskim integracijama, mirovnim, bezbjednosnim i svim drugim procesima u regionu.

“Samo integrisana Srbija na putu ka EU može da osigura dovoljno komotnu poziciju i samoj Republici Srpskoj, koja dijeli iste ciljeve evropskih integracija, mira, bezbjednosti i stabilnosti u regionu”, naglasio je Dodik.

On je zahvalio Vučiću za podršku Srbije Dejtonskom sporazumu, kao i priliku da se na današnjem sastanku potvrdi kontinuitet saradnje RS i Srbije, ne samo u oblasti infrastrukture, nego i kada je riječ o ekonomskim pitanjima i otvaranju novih radnih mjesta.

Dodik je dodao da RS podržava politiku Srbije i po pitanju Kosova, te da neće dati BiH saglasnost za priznavanje Kosova.

CentralnoGrijanje

Predsjednik RS je čestitao Srbiji na uspješnom otvaranju pregovora o pristupanju EU, navodeći da želi da i BiH bude integrisana u EU, ali da Republika Srpska bude vidljiva i učestvuje u tom procesu, jer to nije nelegitimno, budući da je RS dio ustavnog poretka BiH.

Dodik je rekao da je Vučića danas obavijestio i o suštinskim problemima BiH i situaciji u vezi sa provođenjem odluke “Sejdić-Finci”, dodajući da je sav problem u nemogućnosti dogovora bošnjačkih i hrvatskih struktura.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da je na današnjem sastanku sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem dogovoreno i zajedničko obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, čime će se izbjeći spekulacije na međunarodnom planu.

On je napomenuo da je u Prvom svjetskom ratu Srbija bila bezočno napadnuta, da je polovina muškog stanovništva poginula i da se ne može dozvoliti bilo koja druga interpretacija, koja nije historijski tačna.

Dodik je rekao da ga raduje dogovor da se u Beogradu u danima obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata podigne spomenik Gavrilu Principu, dodavši da postoji inicijativa da se i u Istočnom Sarajevu podigne takav spomenik.

(Srna)