Održan okrugli sto „Značaj 15. maja Dana odbrane Tuzle“

0
141

U povodu obilježavanja 15. maja, Dana odbrane Tuzle, danas je u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović, održan okrugli sto sa temom „Značaj 15. maja Dana odbrane Tuzle“. Učesnici i organizatori Okruglog stola govorili su o historijskoj bitci na Brčanskoj Malti, 15. maja 1992. godine, koja je odredila sudbinu Tuzle u proteklom ratu.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, ovaj datum treba uvrstiti i u školske udžbenike, kako bi buduće generacije mogle cijeniti značaj pomenutog događaja i istinu o tome šta se dogodilo.

”Općinska a sada gradska vlast, već godinama obilježava ovaj datum kao Dan odbrane Tuzle, i pravno i faktički. Protiv ovog datuma se vodi jaka propaganda, dijelom iz RS dijelom iz Srbije, iako se zna da su pripadnici MUP-a BiH, SJB Tuzla, postupivši u nužnoj odbrani, odbranili Tuzlu. O ovom datumu treba govoriti i obilježavati ga kako bi bila sačuvana istina, koja je doživjela ugrožavanje, samim suđenjem Iliji Jurišiću. Međutim, na kraju je i Apelacioni sud, u Beogradu, priznao istinu o 15. maju 1992. u Tuzli. Grad je organizator manifestacije obilježavanja i treba ga staviti u okvire kulturno istorijskog naslijeđa, kako bi sačuvali istinu. Naredni korak jeste da u školske programe uđe istina o 15. maju 1992. godine. Kao gradonačelnik Tuzle, razočaran sam što ovaj datum nije uvršten u školski program TK. I to će biti moja poruka, jer značaj 15. maja, nadrasta samo tuzlanski značaj, to je i bosanskohercegovački značaj” – istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

(Objektivno.ba)