Odobren Nacrt zakona o PIO, sjednica Predstavničkog doma završena

0
155

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju te ga uputio u dvomjesečnu javnu raspravu, javlja RTV Slon.

Predlagač je Federalna vlada, a prema obrazloženju ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, Nacrt je utvrđen na osnovu Strategije reforme penzijskog sistema u FBiH, koju je odobrio Parlament.

Ministar naglašava da je to vrlo važan zakon kojim počinje reforma penzijskog sistema FBiH. Zasniva se, osim na Strategiji, na procjenama da bi se sistem urušio ako se reforma ne provede “jer imamo tendenciju povećanja broja penzionera a mali broj radno sposobnog stanovništva“.

Zakon uvodi novine, umjesto sistema “koeficijenta“, sistem bodovanja: na osnovu godina staža i uplaćenih doprinosa, osoba ima određeni broj bodova. On se množi s određenim opštim bodom (13,6 KM), koji se usklađuje prema procentu rasta prosječne bruto plate u Federaciji BiH u prethodnoj godini.

-Drugo, uvodi se trezorski način poslovanja, gdje trezor, odnosno budžet u FBiH, garantuje stabilnost isplate penzija, kao i redovnost, što je vrlo bitno za penzionere. Uvodi se i drugačiji način obračuna beneficiranog dijela plaća i uplata za penzijski sistem. Dosad su uplate bile u trećini iznosa, što nisu bile pravične naknade – kazao je između ostalog ministar Drljača.

U nastavku sjednice, poslanici su bez rasprave odobrili izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za prošlu godinu.

Iako je ranije bilo najavljeno da će ova sjednica trajati dva dana, okončana je danas.

Datum narednog zasjedanja bit će poznat naknadno. (RTV Slon)