Odlučeno: BiH neće biti stavljena na sivu listu!

Komitet eksperata Vijeća Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) danas je u Strazburu odlučio da Bosna i Hercegovina neće biti stavljena na sivu listu zemalja koje prolaze posebne provjere kada su u pitanju finansijske transakcije.

To je u izjavi za Agenciju Fena potvrdio zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar ističući da za BiH i dalje ostaju na snazi sankcije koje se ogledaju kroz javna priopćenja i obaveze da se usaglase odredbe Krivičnog zakona BiH, koje nose 10 posto neispunjenih preporuka MONEYVAL-a.

– Krajem novembra očekuje nas posjeta MONEYVAL-a, čiji će uposlenici obraditi četvrti krug evaluacije u BiH, što je već bilo planirano – kaže Ćavar.

Zbog ove odluke izrazio je zadovoljstvo jer je, dodaje, delegacija BiH u ponedjeljak pred Komitetom MONEYVAL-a, prezentujući izvještaj u vezi s neusvajanjem izmjena Krivičnog zakona BiH, uspjela da pokaže da BiH ima Krivični zakon koji je dosta uspješan, te da smo “na temelju starog Krivičnog zakona imali nekoliko procesuiranih slučajeva i presuđenih predmeta, gdje su u pitanju višemilionski iznosi pranja novca”.

– To su bili fantastični podaci koji su omogućili da plenum MONEYVAL-a donese ovakvu odluku. Ti podaci govore da BiH ipak ne zaslužuje da se stavi na sivu listu – kazao je Ćavar.

CentralnoGrijanje

Osim šo su članovi delegacije BiH prezentirali šta je BiH poduzela na ispunjavanju preporuka MONEYVAL-a, istovremeno, Ćavar je uputio pismo Janu Klajsenu (Kleijssen), direktoru Uprave za informaciono društvo i akciju protiv kriminala Vijeća Evrope, u kojem ga je također informirao o svim dosadašnjim aktivnostima na unapređenju sistema prevencije i borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ćavar je potencirao da BiH usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, i uz postojeći Krivični zakon ima funkcionalan krivičnopravni sistem, o čemu svjedoče i statistički podaci o počiniocima i presudama u krivičnim djelima pranja novca, koji su prezentirani MONEYVAL komitetu.

– Da je BiH stavljena na sivu listu to bi značilo veoma složen vid sankcioniranja po državu to jest mnogo teži nego što je sada na snazi. Te sankcije bi se sigurno negativno odrazile na investicije i saniranje šteta uzrokovane poplavama – kazao je za Agenciju Fena zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar.

(Fena)