Odliv mozgova: Iz TK na rad u inostranstvo otišlo 78 ljekara

0
27

Jedan od bitnih segmenata preko kojeg se prelama ekonosmak kriza u našoj zemlji jeste takozvani „odliv mozgova“. Na svakom koraku govori se o odlasku bh.državljana na rad u zemlje zapadne Evrope, a najveći dio čini medicinsko osoblje. Prema podacima Ljekarske komore Tuzlanskog katnona, koja ima vrlo precizan registar o kretanju ljekara u periodu od 2012. godine do današnjeg dana Ljekarska komora je izdala 78 Potvrda o članstvu.

Riječ je o Good standing potvrdi koja je neophodan ljekarima pri zapošljavanju u inostranstvu i to je pokazatelj koliko ljekara odlazi iz zemlje radi posla u inostranstvu. ako pojašnjava doktor Haris Huseinagić predsjednik Ljekarske komore TK, riječ je o mladim ljudima koji su tek završili fakultet i još nisu odradili ni pripravnički staž, a s druge strane i visoko profiliranim kadrovima.

Tvrdi da ćemo posljedice odlaska ljekara itekako osjetiti i to vrlo brzo. Prema riječima predsjenika Komore medicinskih sestara i tehničara Tuzlanskog kantona Mirze Jahića, ova Komora ne raspolaže s preciznim podacima kao Ljekarska iz razloga što medicinar odmah po završetku srednje, te položenom državnom ispitu i sticanju uslova da postane član komore dobija licencu, a zatim odlazi iz zemlje. S druge strane u 2014. godini sa UKC-a Tuzla otišlo je preko 15 zaposlenika medicinskih sestara i tehničara.

„Tamo ih objeručke prihvataju zbog toga što je ipak UKC Tuzla jedna referentna kuća za ovaj regijon gdje su naučili procedure i sve vezano za modernu medicinu, tako da medicinari i tehničari u zapadnim zemljama sasvim zadovoljavaju sa svojim znanjem i teoprijskim i praktičnim znanjem“, pojašnjava Mirza Jahić, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara.

Država se pobrinula da preko svojih institucija napravi programe zapošljavanja kadrova u Evropskim zemljama, ali ne i u sopstvenoj. Tako se stvara problem o kojem se malo ili nikako ne razmišlja naglas, a to je da iskusni ljekari odlaze u penziju, a novi s vremenom ostaju bez mentora. Do odlaska u penziju svaki ljekar bi trebalo da proizvede barem jednog svog nasljednika, kojem niko ne može zabraniti da ode iz zemlje, a ničim ga ne pokušava ni zadržati ovdje.

(rtv slon)