Odlazak u penziju ne smije biti kraj

Inicijative o zakazivanju i održavanju vanredne tematske sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o položaju umjetnika i donošenju zakona o dodjeli priznanja istaknutim umjetnicima u FBiH koje je podnio Mirvad Kurić, zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) u ovom domu, prihvaćene su i u najkraćem roku bit će razmatrane na tematskoj sjednici najviše zakonodavne institucije u Federaciji.
Ovo je odlučilo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Dodatni napori 

Budući da donošenje validnih mjera ovisi, prije svega, o kvalitetu ulaznih informacija o zatečenom stanju, bit će formiran tim koji će dovesti do boljeg položaja umjetnika u FBiH.
Kvalitetna i temeljita priprema spriječit će generaliziranje stanja ovih ljudi u našem društvu, pa će biti preduzeti dodatni napori kako bi sve bilo transparentno.

Inicijator Mirvad Kurić kaže da je ovo najbolji mogući potez Vlade FBiH.

– Ne smijemo zaboraviti umjetnike koji su do jučer radili, bili poštovani. Odlazak u penziju ne smije biti kraj za njih. Cijelog svog života oni doprinose kulturi naše države i onda ih prepuštanje zaboravu samo dotuče. Idemo korak po korak – kazao je zastupnik Kurić.

Nada Đurevska, jedna od naših najboljih glumica koja je ostvarila mnogo uloga u svojoj karijeri, pozdravila je vijest o prihvatanju inicijativa.

Nada u državu

CentralnoGrijanje

– Drago mi je da se konačno razumije položaj umjetnika i da se počinje cijeniti njihov rad. Istaknuti umjetnici, ne znam na koga se to odnosi, ali vjerujem da je to dobro. Rekla bih da je to priznanje za život. Znam da je već usvojeno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj i tako mi je drago jer onda imam povjerenje prema ovoj državi. Odjednom imate nadu u ovu državu da prepozna stvari koje treba i iskreno se nadam da će i na drugim poljima biti tako – kazala je Đurevska.

S glumicom Nadom Đurevskom slaže se i uspješni bh. slikar Adin Hebib.

– Hvala Mirvadu Kuriću u ime svih umjetnika, svih profila, od baletana do ostalih, i smatram da je to inicijativa vrijedna hvale. Ja nikada od ove države ništa nisam dobivao u životu, ali mislim da sam osuđen na ljepotu života dok mogu hodati da mogu i slikati – kazao je Hebib.

Djela su doživotna, a penzije 200 KM

Seid Hasanefendić, bh. slikar koji je već nekoliko godina u penziji, ističe da umjetnici, posebno likovnjaci, djeluju u veoma teškim finansijskim uvjetima.

– Djela likovnih umjetnika su doživotna, a njihove penzije 200-300 maraka. Druga stvar, mi nemamo tržišta, ništa se ne prodaje, ništa se ne dešava, a stanje je sve gore kada su kultura i umjetnost u pitanju. Sve je teže opstati u profesiji, ali i životu općenito. Svi idemo za tim da podmirimo osnovne životne potrebe pa onda ostalo i tu nastaju problemi. Ako jedan vrijedan i produktivan umjetnik mjesečno troši dvije penzije samo na materijal, onda zamislite kako to izgleda. Ja sam otišao u penziju kao redovni univerzitetski profesor, a ne mogu preživjeti ni deset dana od penzije – pojasnio nam je slikar.

Avaz

OSTAVITI ODGOVOR

Vaš komentar
Molimo upišite vaše ime