Odbačena bilo kakva mogućnost saradnje sa SDS-om

0
74

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik rekao je da je ova stranka odbacila bilo kakvu mogućnost saradnje sa Srpskom demokratskom strankom /SDS/. Dodik je napomenuo da je SDS pokušao da napravi “jednu demagošku priču”,  da je predstavi narodu, a što pokušava i u ovom trenutku zajedno sa PDP-om i nekim drugim političkim partijama.

“Odnosi na lokalnom nivou ne predodređuju nikakve odnose na nivou Republike. Naši opštinski organi mogu da odluče slobodno o tome s kim će sarađivati na lokalnom nivou”, istakao je on.

Dodik je naglasio da se ova stranka priprema za predstojeće izbore.

“SNSD će pobijediti na svim pojedinačnim izborima, te u tom pogledu preduzima sve neophodne korake da se to desi”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da SNSD može da kapitalizuje svoje politike, koje su veoma jasne i dovoljno precizne, odgovorne i razumljive za sve ljude koji prate politička dešavanja.

“SNSD ide sa svojim koalicionim partnerima, DNS-om i SP-om, i nekim drugim političkim strukturama o kojima ćemo javnost obavijestiti kasnije, potpuno rehabilitovani i obnovljene strukture, sa značajnom voljom”, istakao je Dodik.

On je pozvao sve aktiviste SNSD-a da se okupe u nastojanjima da pokažu da su najbolja ponuda narodu.

Nema i neće biti paralelnog obrazovnog sistema

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, povodom instruktivne nastave za bošnjačku djecu iz Konjević Polja u objektu Islamske zajednice u milićkom naselju Nova Kasaba, poručio da u Srpskoj nema i neće biti paralelnog obrazovnog sistema.

“Srpska je nadležna za obrazovni sistem i nema paralelnih škola. Medžilis može da održava neke kurseve, to nije sporno, ali ne može da održava nastavni proces i to će biti onemogućeno”, istakao je Dodik.

Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da Srpska nije usmjerena protiv Bošnjaka, bošnjačke djece i njihovog školovanja, ali da svoje ima zakone, koji se moraju poštovati.

“Ne može se dogovarati oko primjene zakona, jer on se mora poštovati. Ako se dogovorimo oko nekih novih pravila, onda njih treba uvesti na zakonit način”, rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da je u ovom slučaju sve jasno, jer postoje zakoni i postoji obaveza, a oni koji ne budu poštovali zakon biće procesuirani.

“Roditelji koji ne dozvoljavaju da im djeca idu u školu biće procesirani i to nije problem, to se već dešavalo. Mislili smo da je taj problem riješen, ali politizacija tog slučaja je do te mjere podignuta da naprosto ne vidim da tu išta drugo može pomoći nego nepristrasan rad institucija”, istakao je Dodik.

Komentarišući zahtjev roditelja djece iz Vrbanjaca za prijemom kod predsjednika Srpske, Dodik je rekao da nije problem da se to desi, ali da je obaviješten da sa njima komunikaciju vodi resorni ministar.

Stotinjak učenika iz bratunačkog mjesta Konjević Polje, koji od septembra prošle godine bojkotuju nastavu, u srijedu, 29. januara, krenuli su na instruktivnu nastavu u adaptiranim učionicama u objektu Islamske vjerske zajednice u milićkom naselju Nova Kasaba.

Sredstva će biti doznačena budžetu Srpske

Dodik je danas izjavio da će sredstva koja pripadaju Republici Srpskoj od “Elektroprenosa BiH” biti doznačena budžetu Srpske.

“Ta sredstva biće upotrijebljena u skladu sa budžetskim stavkama”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da su pojedinci pokušali da zaustave dogovor o “Elektroprenosu BiH” i ocijenio da se oko toga “diglo previše prašine”.

Premijeri Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Nermin Nikšić saglasili su se 28. januara na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu da će trenutnim finansijskim potezima između dva akcionara “Elektroprenosa BiH” biti podijeljeno ne više od 100 miliona KM prikupljenih prihoda.

(Srna)