Od treniranja u zakrpljenim patikama do selektora

0
129

Karijera Amera Delića (31), proslavljenog bh. tenisera i bivšeg reprezentativca BiH, koji odnedavno obavlja funkciju selektora Dejvis kup reprezentacije BiH, puna je uspona i padova. Nakon što je iz ratom zahvaćene domovine otišao u Hrvatsku, gdje je proveo skoro četiri godine te se potom odselio na Floridu, njegovo ime postalo je prepoznatljivo u svijetu tenisa.

Tuzlak koji protiv Grčke prvi put predvodi tenisku reprezentaciju naše zemlje, druženje s bijelim sportom počeo je kao šestogodišnjak.

Problemi sa plućima

– Kako sam imao zdravstvenih problema sa plućima, otac Muharem poslao me je sa majkom Sedinom i četrnaest mjeseci starijom sestrom Lejlom na planinu, a kao poklon sam dobio drveni reket. Kada sam se poslije nekoliko sedmica vratio u Šićki Brod, gdje smo živjeli s djedom Hasanom i nenom Nejrom, otac me je odveo u Teniski klub Sloboda – prisjeća se Delić prvih teniserskih koraka.

Već se tada visinom isticao među vršnjacima.

– To mi je dosta pomagalo u omladinskim kategorijama. Bio sam viši od svih mladih tenisera u Slobodi tako da sam većinom dominirao. Naravno, to su bili samo počeci i niko nije mogao znati da ću izgraditi karijeru kao profesionalni teniser – nastavlja Delić svoju životnu priču.

Početkom agresije na BiH 1992. godine sa majkom i sestrom otišao je u Zagreb.

– Naši, kao i životi brojnih Bosanaca i Hercegovaca, postali su preko noći užas. Otac je, naravno, ostao u Tuzli, a mi smo živjeli kod amidže Miralema. U jednosobnom stanu bilo nas je čak sedmero. Bilo nam je veoma teško, ali ipak bolje nego da smo bili u ratu. Živjeli smo u naselju Savica. Samo nas je zid dijelio od teniskih terena kluba Kroms. Ubrzo me je pozvao jedan od trenera da treniram s njima. Kako majka nije imala papire za boravak u Hrvatskoj i nigdje nije mogla raditi, bila je konobarica u klubu – kaže Delić.

Obećana zemlja

Nakon završetka rata u Bosni, sljedeća destinacija porodice Delić bila je Amerika. Tada im se pridužio i otac Muharem i zajedno su krenuli u obećanu zemlju.

– Imali smo dvije opcije, da se vratimo u Tuzlu ili da idemo negdje dalje. Roditelji su odlučili da je, ipak, bolje da se ne vraćamo u Bosnu i naše sljedeće mjesto življenja bio je Džeksonvil na Floridi. U Ameriku smo ponijeli samo četiri torbe u kojima su bila i moja dva reketa. Sada, kada sam dolazio u domovinu, ponio sam 16 reketa koje ću podijeliti djeci – govori nam Amer.

Srednju školu završio je u Džeksonvilu, a njegova karijera na koledžu kulminirala je 2003. godine, kada je osvojio nacionalno prvenstvo.

– Kada sam se upisao u srednju školu, pitali su me treniram li neki sport. Naravno, ponosno sam rekao tenis. Jednog dana na času se pojavio jedan profesor i rekao mi da krenem s njim. Izvučen sam s časa i pitao sam se šta sam napravio. To je bio moj srednjoškolski trener tenisa. Kada sam se na prvom treningu pojavio u zakrpljenim tenama i pobijedio sve redom, niko nije mogao vjerovati – prisjeća se Delić.

Školu je napustio ranije, jer je započeo profesionalnu karijeru. Na prvom profesionalnom turniru nastupio je 2003. nakon što je kao amater učestvovao na US Openu.

– Uprkos tome što sam ranije napustio školu, nisam odustao od diplome i završio sam sportski menadžment. Roditelji su i zbog toga ponosni na mene, ali i na sestru koja je doktorirala filozofiju. Na prvom turniru dobio sam ček od 187 dolara. Naravno, iz godine u godinu sve sam više zarađivao. Na kraju karijere ispalo je da sam u tenisu zaradio skoro milion dolara. Ali, kada se sve oduzme i sabere, većinu tog novca uložio sam u sebe – ističe selektor teniske reprezentacije BiH.

Sto zvanica

Delić je u karijeri uspio pobijediti i nekoliko tenisera koji su se u tom trenutku nalazili među najboljih deset na svijetu. Jedan od njih je i Nikolaj Davidenko, koji je tada bio treći igrač svijeta. Nastupao je i u dublovima za američki Dejvis kup tim, ali je nakon toga odlučio igrati pod bh. zastavom.

– Imao sam u karijeri i uspjeha i neuspjeha. Učestvovao sam na najboljim turnirima. Imao sam mečeve i pred 20.000 ljudi. Ipak, najbolji osjećaj bio mi je kada sam igrao u Tuzli za Dejvis kup reprezentaciju BiH protiv Estonije uživo ispred nene i djeda i većine moje porodice – kaže Delić, koji je tenis napustio zbog teške povrede noge.

Pored velikih obaveza koje ima kao selektor Dejvis kup reprezentacije BiH, Amer je u posljednje vrijeme okupiran i organizacijom svog vjenčanja.

– To će biti manje vjenčanje uz sto zvanica. Zakazano je za 5. april u Ostinu u Teksasu, gdje živimo. S Anom, koja je Amerikanka, zabavljam se od 2009., a već tri godine živimo zajedno. Zbog Ane sam imao borbu s roditeljima, ali sada je ona prihvaćena. Više od pola života sam u Americi i tu će biti moja baza. Naravno, s Bosnom postoji neraskidiva veza i uvijek ću se rado vraćati u domovinu – kaže bivši teniser.

Gost na vjenčanjima

Mnogi pamte Amerov dvoboj s Novakom Đokovićem na Australian Openu 2009. godine, kada se upravo na ulicama Melburna desio obračun između bh. i srbijanskih navijača.

– Strašno mi je žao što se to dogodilo. To su bili tinejdžeri. Malo im je u glavu udario alkohol, malo sunce, tako da je došlo do tuče. Inače, uvijek se rado sjećam učešća na Australian Openu, gdje sam upoznao veliki broj Bosanaca. Čak sam nekima od njih bio specijalni gost na vjenčanjima – kaže Delić.

Pohvale Toda Martina

Delićev veliki talent i potencijal prepoznali su brojni teniski stručnjaci u Americi tako da je dobio poziv da trenira u ATP-jevom trening-kampu.

– Tada je tamo bio Tod Martin (Todd). On je pohvalio moje igranje, a trener mi je bio Čileanac Rikardo Akunja (Ricardo Acuna). Jedini sam u kampu bio oslobođen plaćanja – kaže Amer.

Upoznavanje sa Mekinroom 

Selektoru naše reprezentacije posebno je drago što je imao priliku da upozna legendarnog Džona Mekinroa (John McEnroe).

– Prvi susret imali smo 2003. godine. Tada sam izgubio nakon sudijske greške, a dan poslije sreo sam Mekinroa kada sam uzimao svoju opremu. Zovnuo me je i pružio mi ruku. Pohvalio je moje igranje i rekao da bi polomio sve rekete da je doživio takvu krađu. To je za mene bio nevjerovatan osjećaj – prisjeća se Delić.

Damirov uspjeh 

Amer se osvrnuo i na nedavni uspjeh Damira Džumhura, koji se plasirao u treće kolo Australian Opena.

– To je velika stvar ne samo za Damira nego za bh. tenis u cijelini. On je sada pod posebnom lupom i skrenuo sam mu pažnju da mora voditi računa kako se ponaša na terenu, ali i izvan njega, jer je uzor mladima – kaže bivši teniser.