Od subote je ovo jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu!

0
168

Saudijska Arabija očajnički pokušava ‘odmaknuti’ svoju privredu od nafte a osoba koja vuče konce je 30-godišnji prijestolonasljednik i ministar odbrane, princ Mohammed bin Salman.

Najveći izvoznici nafte s Bliskog istoka u prošloj su godini izgubili čak 390 milijardi dolara zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, a čini se da ih u 2016. godini čeka još veći gubitak koji bi mogao premašiti 500 milijardi eura, po predviđanima MMF-a.

Konkretno, Saudijska Arabija sada temeljito restrukturira svoj privredni sistem jer su im prihodi od nafte i prošle krizne godine činili 72 posto ukupnih proračunskih prihoda. Stoga se previđa da bi mogla doživjeti gubitak od 90 milijardi dolara u ovoj godini.

Iako je kralj njegov otac Salman, već je u januaru 2015. godine, kad je postao kraljem Saudijske Arabije, bio vrlo bolestan i oslanjao se na svog ljubimca pa je mladi princ Mohamed bin Salman vrlo brzo postao najmoćnija osoba u kraljevstvu, piše Business Insider.

Njegova moć nad jednim od najvažnijih svjetskih privreda je postala još jasnija nakon što je smijenio veterana Alija al-Naimija, ministra za naftu koji je na toj poziciji proveo punih 20 godina i na njegovo mjesto postavio svojeg čovjeka – Khalida al-Faliha, predsjednika državne naftne kompanije Saudi Aramco.

Ljudima koji pozorno prate događaje u Saudijskoj Arabiji to vjerovatno nije bilo veliko iznenađenje. Naime, njegova je vizija do 2030. kraljevstvo učiniti manje ‘ovisnim’ o nafti. No, među ekonomistima i anatlitičarima raste zabrinutost.

Princ Mohammed je izgradio jaki uticaj, a prvi put je jasno dao do znanja da je njegova riječ zakon kada je prošlog mjeseca poručio da neće biti zamrzavanja proizvodnje nafte bez sudjelovanja Irana. Kako bi ostvario svoj cilj nije se libio maknuti s puta ni dugovječne političare poput al- Naimija.

(Avaz)