Od naredne školske godine nova zanimanja u srednjim školama TK

0
24

Prema planu upisa u srednje škole na području Tuzlanskog kantona, čija izrada je još u toku, u školskim klupama planirano je da sjedi oko 4.500 učenika. Broj još uvijek nije konačan, a iz resornog ministarstva apeluju na roditelje da ne utiču na želje učenika, učenicima da razmišljaju o deficitarnim zanimanjima, o onom smjeru koji će im omogućiti lakše zaposlenje. Upisna politika je slična onoj iz prošle godine.

„Neki pokazatelji su da će ove godine biti nešto više svršenih osnovaca, tako da se možemo nadati i o malom povećanju broja odjeljenja“, ističe  Mirsada Begović, ministrica obrazovanja u Vladi TK.

Učenici će biti raspoređeni u 32 srednje škole, a predstavnici nekoliko škola uputili su i zahtjeve za uvođenje novih smjerova, tako da će mnogi imati mogućnost upisati i ono što do sada u TK nije bilo moguće. Prvenstveno je riječ o ekonomskoj školi, u kojoj se uvodi smjer „Bankarstvo i osiguranje“, zatim u Mješovitoj srednjoj školi u Kladnju otvoren je smjer „Oblikovanje drveta“, odnosno tapetar, a u Lukavcu „Operator hemijskih tehnoloških procesa“, piše rtvslon.ba U Građevinskoj školi učenici će imati priliku upisati smjer „Tehničar prostornog dizajna“, a u toku je obrada još jednog novog smjera.

„Mislim da će se na ovaj način otvoriti vrata ovim učenicima da ne budu broj više u Zavodu za zapošljavanje, nego da će učiti u nadi da će se brzo i zaposliti“, dodaje ministrica.

Sve škole su dostavile svoje programe o broju odjeljenja sa kojima žele raditi u narednoj školskoj godini. Ove godine više od 4.500 svršenih osnovaca biraće svoj životni put, a ministrica Begović kaže da se nada da će svi nivoi vlasti raditi na tome da se upisna politika sprovodi na najbolji mogući način, da se utvrdi koja su to deficitarna zanimanja na tržištu rada, kako bi se konačno smanjila i nezaposlenost. Takođe radi se na tome da eksterna matura bude bodovana pri upisu u srednje škole u narednim godinama, što bi olakšalo i prijem u škole.