Obraćanje gradonačelnika Ive Komšića u znak sjećanja na 22 godine od paljenja Vijećnice

U noći sa 25. na 26. august navršavaju se 22 godine od kada je projektilima ispaljenim sa položaja srpskih zločinaca zapaljena sarajevska Vijećnica, jedan od najznačajnijih arhitektonskih, kulturnih i civilizacijskih monumenata Europe.

U nezapamćenoj vatrenoj stihiji izgorilo je 80 procenata knjižnog fonda i značajnih povijesnih dokumenata Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, te zgrada u cjelini, od podova do kupole i krovne konstrukcije.

Paljenje i uništavanje Vijećnice je zločinački čin koji je proveden pod opsadom grada koja je trajala preko 1400 dana. Pri tome je ubijeno oko 11.000 građana, od toga oko 1.500 djece.

Obnova Vijećnice je počela 1996. godine, stotinu godina nakon njenog otvaranja i rađena je po projektu naših projektanata, koji su za to svoje djelo ove godine dobili Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.

Obnova se odvijala u četiri faze i njome je Vijećnici vraćena njena autentična forma i oblik, onaj enterijer i eksterijer kao kada je prvi put otvorena.

CentralnoGrijanje

Vijećnica je svečano otvorena na 9. maja tekuće godine, i to na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, te 118 godina nakon njenog prvog otvorenja. Naša Vijećnica je simbol otpora fašizmu, naše snage da prevladamo prošlost i naše želje za drugačijom i ljepšom budućnošću.

Njenom obnovom vraćene su joj one funkcije koje su joj bile namijenjene kada je građena. Vijećnica je iznova predata na upotrebu gradu Sarajevu i njegovim građanima, a u svom sadržaju će ponuditi muzejsku građu i blago nacionalne biblioteke.

Ovo raskošno historijsko i kulturno zdanje u prosjeku dnevno posjeti 1000 ljudi koji dolaskom u ovaj hram znanja, kulture i razvoja usvajaju historijske lekcije o istinskoj ljudskoj borbi protiv agresora; borbi za život, grad i državu.

(Fena)