Obnavlja se zgrada “SODA SO”, biće ponovo sjedište Vlade TK

Zgrada “SODA SO” zapaljena je u februaru 2014. godine nakon višemjesečnih protesta radnika. U to vrijeme ovdje je bilo sjedište Vlade Tuzlanskog kantona (TK). Biće to ponovo nakon višemilionskog ulaganja u objekat nad kojim je Tuzlanski kanton ostvario potpuno vlasništvo. Prava radnika, ni više od sedam godina od kulminacije protesta, nisu ostvarena.

Potvrđuje nam ovo i Sakib Kopić koji je u vrijeme protesta 2013. i 2014. godine radio u “Polihemu”, jednoj od tuzlanskih fabrika čiji su radnici protestovali zbog brojnih nesređenih radničkih prava. S obzirom na to da su mnoge stvari i do danas ostale neriješene, postavlja se logično pitanje je li se paljevinama išta riješilo.

“To je bio nekakav okidač da oni reaguju, da oni vide da se narod više ne šali. I ja sam protiv paljevina, ovo smo mi pravili, ali ova zgrada i ova šteta koja je napravljena nije ništa u odnosu na štetu koju su napravili političari donošenjem zakona o pljačkaškoj privatizaciji”,kazao je Sakib Kopić,

Profesor na Univerzitetu u Tuzli, Damir Arsenijević, u vrijeme protesta je bio član Plenuma građana koji je, kako navodi, bio posljednji pokušaj da politika bude u službi građana.

„Nasilje protestom i blokadom ulice i u konačnoj mjeri paljenjem zgrade je, zapravo, bio jedan očajnički pokušaj odgovora na mnogo veće i sistemsko nasilje koje se provodi nad građanima i
građankama Bosne i Hercegovine u posljednjih 25 godina. To je opomena političkim elitama da se uvijek to može desiti, ako budu dovodili ljude do prosjačkog štapa“, navodi Arsenijević.

CentralnoGrijanje

Šteta koja je nastala na zgradi u početku se procjenjivala na oko milion maraka. Šteta koja je nanesena radnicima kroz decenijske poslijeratne godine teže je procjenjiva.

“Imate masu radnika čija su preduzeća uništena, devastirana, gdje su arhivirani i zaključeni stečajni postupci. Ljudi ne mogu otići u penziju, jer nije im uplaćen radni staž”, istakao je Sakib Kopić.

“Nakon sedam godina i daljeg urušavanja objekta i propadanja objekata svih segmenata u njemu i činjenice da cijene u posljednje vrijeme, mogu slobodno reći, divljaju što se tiče građevinskog materijala, izvršena je neka procjena prije par mjeseci. To je bilo dva do dva i po miliona”, naveo je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okoline u Vladi TK.

Koliko tačno sredstava će biti potrebno za obnovu zgrade “SODA SO” znat će se nakon izrade glavnog projekta. Iako postoje evidentni dokazi o tome ko je učestvovao u paljevinama, do danas niko nije za njih i odgovarao. Višemilionska šteta biće namirena, a brojni radnici i danas nemaju redovne plate, osnovne uslove za rad i tek se nadaju Zakonu o uvezivanju radnog staža, što su osnovni razlozi zbog kojih su prije osam godina i krenuli u masovne proteste.

(BHRT)