Obilježena Svjetska sedmica dojenja: U TK doji tek svaka deveta šestomjesečna beba!

Svjetska asocijacija za promociju dojenja je 1992. godine prvu sedmicu u avgustu proglasila Svjetskom sedmicom dojenja. Ove godine, svjetska sedmica dojenja obilježena je od 1. do 7. avgusta u preko 120 zemalja širom svijeta pod motom: ˝Dojenje pobjednički gol za život˝.

Procjena Svjetske zdravstvene organizacije je da dojenje može svake godine smanjiti smrtnost djece,starosti ispod pet godina života za 13 posto, što čini 10,6 miliona smrti djece ove starosne grupe na globalnom nivou. U skladu sa tim, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje novorođenčadi do šest mjeseci, a nastavak dojenja uz dodatak dohrane do dvije godine. Prema riječima dr. Izete Softić, neonatologa Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla termin “isključivo dojenje” znači prehranu djeteta isključivo majčinim mlijekom tokom prvih šest mjeseci života djeteta, bez ikakve druge dodatne hrane ili tekućine.

“Dojenje je najbolji i najekonomičniji način ishrane djeteta, najbolji način sprječavanja oboljenja i promocije zdravlja. Majčino mlijeko je biološki superiorna supstanca, koja omogućava normalni rast i razvoj, mijenja svoj sastav sa uzrastom djeteta i daje temelje budućem zdravlju. Djeca hranjena majčinim mlijekom brže emocionalno i socijalno sazrijevaju”, kaže dr. Softić.

CentralnoGrijanje

Zaštita, promicanje i potpora dojenju prioritet su javnog zdravstva u cijeloj Europi i svijetu. Na žalost, statistike pokazuju da čak 50 posto majki odustaje od dojenja već poslije prvog mjeseca djetetova života, a samo 13,4 posto dijete isključivo hrani dojenjem. Prema istraživanju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla, 50% terminski rođene djece, sa navršena 3 mjeseca života je na ishrani isključivog dojenja, dok sa 6 mjeseci doji samo 12 %, što je svako 9 novorođenče na Tuzlanskom kantonu. Doktorica Softić upozorava da je promocija vještačke ishrane sve agresivnija i da prema izjavama majki neka porodilišta Bosne i Hercegovine zahtjevaju da majke-porodilje po dolasku u bolnicu donesu vještačku hranu i bočicu, što se krši sa kodeksom promocije vještačke hrane i pravilima distribucije iste.

Za razliku od vještačke, prirodna prehrana predstavlja optimalnu hranu koja je nabolje probavljiva i utiče na sazrijevanje djetetovog probavnog trakta. Također, štiti novorođenče od infekcije i spriječava razvoj alergijskih bolesti. Dojenjem se između majke i djeteta uspostavlja čvrsta emotivna veza, a dijete preko mlijeka dobija i antitijela majke, čime se jača otpornost njegovog organizma. U društvu koje je prijateljski naklonjeno uspostavljanju kulture dojenja, majke dobivaju pomoć, savjete i potporu tokom boravka u porodilištu, a nakon povratka iz porodilišta majku će savjetovati liječnici, medicinske sestre i patronažne sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i druge majke sa iskustvom ili volonteri za podršku dojenja.

( RTV Slon/UKC Tuzla)