Sarajevo: Obilježena šesta godina od pogibije 11 makedonskih vojnika

Državni sekretar Ministarstva odbrane Republike Makedonije Sašo Stefanovski posjetio je danas Memorijalni park u bazi Butmir, povodom obilježavanja šeste godišnjice helikopterske nesreće u kojoj je poginulo 11 pripadnika Makedonskog kontingenta EUFOR-a.

Tom prikilom  počasna garda EUFOR-a  je odala počast poginulima.

Stefanovski se sastao i sa komandantom EUFOR-a general-majorom Dieterom Heideckerom, te posjetio ambulantu u bazi Butmir, u kojoj radi osoblje iz Makedonskih oružanih snaga.

General Heidecker rekao je da je ova ceremonija prilika za još jedno sjećanje na tragične okolnosti u kojima je došlo do pogibije tolikog broja ljudi i za sjećanje na njihove živote, izvanredan duh, profesionalizam i doprinos misiji mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

CentralnoGrijanje

– Oni i njihove porodice platili su visoku cijenu služeći u EUFOR-u, ali mi, dok tugujumo zbog tog gubitka, slavimo njihove živote i njihovu posvećenost i odanost dužnosti i miru – istakao je general Heidecker.

Helikopter “MI-17” Oružanih snaga Republike Makedonije letio je iz baze Butmir prema Skoplju 12. januara 2008., kada se srušio zbog loših vremenskih uvjeta.

Svih 11 osoba u helikopteru, osam putnika i tri člana posade, su poginuli, saopćeno je iz EUFOR-a.

(Fena/Foto:Agencije)