Obilježena 21. godišnjica ubistva Hakije Turajlića

0
140

Članovi porodice, prijatelji i kolege danas su u haremu Alipašine džamije u Sarajevu obilježili 21. godišnjicu od tragične smrti rukovodioca Energoinvesta i potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića.

– Danas se navršava 21 godina od kako je mučki ubijen potpredsjednik Vlade RBiH Hakija Turajlić, čovjek koji je sigurno u to doba bio jedan od najsposobnijih i najspremnijih da vodi ekonomsku obnovu i odbranu BiH – izjavio je direktor Energoinvesta Enes Čengić.

Turajlić je ubijen 8. januara 1993. godine na punktu “Sijera 4“, kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma. Ubijen je u oklopnom vozilu UNPROFOR-a, koji je zaustavila srpska vojska. Francuski vojnici otvorili su vrata transportera, a jedan od vojnika je ispalio rafal u Hakiju Turajlića.

– Nažalost, do danas nije otkriven zločinac koji je to učinio i sigurno da je gubitak Hakije Turajlića u to vrijeme kada je BiH krvarila na svim stranama, bio veliki gubitak za BiH – dodao je Čengić.

Energoinvest svake godine obilježi dan kada je ubijen Turajlić i to je, kako je dodao Čengić, najmanje što mogu da učine u ovoj kompaniji u kojoj je Turajlić ponikao i napravio puno toga, a rezultate nekih njegovih kontakata i danas koriste, pogotovo u Libiji.

Po riječima ratnog člana Predsjedništva RBiH Stjepana Kljuića, ono što je Hakija Turajlić na početku zacrtao, bilo bi sudbonosno danas, da nije došlo do domaće izdaje.

– Hakija Turajlić kao praktičan privrednik tražio je da sva sredstva koja je BiH dobijala, bilo donacijama, bilo povratom dugova naših preduzeća, dolaze na račun Vlade i da ih Vlada zatim distribuira za vojsku, policiju, izbjeglice… Tu je došlo do nesporazuma i, moram vam reći, nikad se neće provesti istraga tko je kriv jer tog dana Hakija Turajlić nije trebao da ide na sastanak – izjavio je Kljujić novinarima.

Dodao je da je to za njega veliki gubitak jer je vezan i osobnim prijateljstvom, te da je lijepo što se i toliko godina nakon ubojstva Turajlića skupljaju njegovi prijatelji i odaju mu poštovanje, jer je on to zaista zaslužio.

Mezar Hakije Turajlića u haremu Alipašine džamije u Sarajevu među ostalim obišli su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predstavnici Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, te brojni prijatelji i sugrađani.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast tom velikom čovjeku i istaknutom privredniku.

Cvijeće je položeno i na mjestu njegove pogibije u Kasindolskoj ulici u Sarajevu.

(Fena)