Obama zahtijeva hitne mjere protiv seksualnog nasilja u SAD-u

0
83

Predsjednik Barack Obama pozvao je u subotu da se provedu hitne mjere kako bi se prekinulo nasilje nad ženama u američkoj vojsci i u univerzitetskim kampusima. Jedna od pet žena je žrtva seksualnog napada na univerzitetu u SAD-u, ocijenila je Bijela kuća što Barack Obama, otac dviju kćerki smatra “potpuno neprihvatljivim” i svojim “prioritetom”.

– Seksualno napastovanje je vrijeđanje elementarne pristojnosti i humanosti. Svima nam je važna sigurnost onih koje najviše volimo, naših majki, supruga, kćerki i sinova – kazao je Obama u svom sedmičnom govoru.

– Nastavit ćemo da se borimo protiv seksualnog zlostavljanja u redovima vojske jer kada jednog pripadnika naše vojske napadnu osobe kojima je ukazao povjerenje i s kojima služi, nepravda je to koju niko, ko se dobrovoljno javio da štiti naš narod, ne bi trebalo da podnosi – kazao je Obama.

Barack Obama je kazao također da će biti formiran specijalni organ u Bijeloj kući koji će razvijati mjere za zaštitu djevojaka na univerzitetu.

– Tiče se svih nas. Moramo naučiti mlade ljude, muškarce i žene, da budu dovoljno hrabri da se suprotstave ovim zločinima i pomognu da oni prestanu. Moramo naučiti mladiće da pokažu prema djevojkama poštovanje koje one zaslužuju – kazao je američki predsjednik.

– Želim da svaki mladić u Americi zna da pravi muškarci ne čine zlo ženama – kazao je on.

(Fena)