Obama: Ukrajina i Sirija nisu partija šaha

0
118

Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je da sukobi u Ukrajini i Siriji ne predstavljaju “hladnoratovsku partiju šaha” u kojoj se SAD nadmeću s Rusijom.

Mada Rusija imaju uticaj na obje vlade, nemiri u Ukrajini i Siriji su krenuli od naroda koji insistiraju na svojim fundamentalnim pravima, kazao je Obama u Toluki, gdje je učestvovao na samitu Meksika, SAD i Kanade.

Obama je izrazio želju da se, kako je rekao, Rusija na posljetku vrati tim pravima, ali je dodao da “trenutno ima veoma krupnih neslaganja” na koja otvoreno ukazuje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Predsjednik SAD je prethodno iz Meksika pozvao vlasti Ukrajine da se klone nasilja i upozorio ih da će se u suprotnom suočiti s posljedicama.

SAD razmatraju da se pridruže partnerima iz Evropske unije u uvođenju kaznenih mjera prema Ukrajini s ciljem da se okončaju sukobi između vlasti i opozicije koji pobuđuju strahovanja od izbijanja građanskog rata.

„Bit će posljedica ako se granica prekorači“ – rekao je predsjednik SAD u Meksiku i dodao da ta granica znači, pored ostalog, “osiguranje da se ukrajinska vojska ne umiješa u pitanja koja bi trebalo da rešavaju civili”, prenosi Beta.

(FENA)