Obama razgovarao sa evropskim liderima o Ukrajini: Referednum na Krimu je ilegalan

0
105

Američki predsjednik Barack Obama telefonom je razgovarao o političkoj krizi u Ukrajini sa evropskim saveznicima, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Bijela kuća je saopćila da je predsjednik Obama razgovarao sa predsjednikom Francuske Francois Hollandeom, britanskim premijerom Davidom Cameronom, italijanskim premijerom Meteom Renzijem, dok je vodio konferencijske telefonske razgovore sa liderima Litvanije, Latvije i Estonije.

Navodi se kako su predsjednik Obama i Hollande danas upozorili kako bi protiv Rusije mogle biti upotrijebljene “nove mjere” ako se ne postigne očekivani napredak u rješavanju krize u Ukrajini.

Složili su se kako Rusija što prije treba povući svoje vojne trupe koje je poslala na poluotok Krim i da učini sve kako bi se tamo omogućio pristup međunarodnim posmatračima.

Obama i Hollande su se složili također kako je potrebno što prije prihvatiti formiranje kontakt grupe kako bi se riješila kriza u Ukrajini.

Dvojica predsjednika su složni u tome da referendum o priključivanju Krima Rusiji, zakazan za 16. mart, nema nikakvu pravnu osnovu.

(brzevijesti.ba)