Obama će osloboditi špijuna Pollarda i spasiti bliskoistočne pregovore?

0
97

Američki predsjednik Barack Obama zasad nije donio odluku da oslobodi izraelskog špijuna Jonathana Pollarda, osuđenog na doživotnu robiju u SAD, da bi se spasli mirovni pregovori Izraelaca i Palestinaca, saopćila je Bijela kuća.

Izraelci su u više navrata tražili od Obame i njegovih prethodnika oslobađanje Polarda, koji je osuđen jer je Izraelcima prenosio američke tajne podatke o arapskom i pakistanskom oružju sredinom 80-ih godina.

Pollard, koji je rođen u SAD, osuđen je 1987. godine, a kaznu izdržava u Sjevernoj Karolini.

Neimenovani izvori u Izraelu su nagovijestili da su američki državni sekretar John Kerry i predstavnici izraelska vlade razgovarali o mogućem oslobađanju Pollarda.

Bijela kuća je, međutim, objavila da zasad nije postignut nikakav dogovor, ne želeći da ulazi u detalje Kerryevih razgovora.

“Predsjednik nije donio odluku o oslobađanju Jonathana Pollarda”, izjavio je portparol Bijele kuće Jay Carney, koji ipak nije odbacio mogućnost da u budućnosti Pollard bude pomilovan ili da mu se smanji kazna da bi se spasili izraelsko-palestinski pregovori, navela je agencija AFP.

Agencija AP je navela da je, po svemu sudeći, Obamina administracija dosad najviše odmakla u mogućnosti da Pollard bude pušten na slobodu.

Svi američki predsjednici, još od Ronalda Regana, odbili su da oslobode Pollarda, a direktor CIA-e je jednom zaprijetio da će podnijeti ostavku ukoliko on bude oslobođen zbog mirovnih pregovora Izraelaca i Palestinaca, podsjetio je AP.

Ukoliko bi Pollardova sloboda rezultirala konačnim mirovnim sporazumom, to bi bila velika pobjeda Kerrya na planu spoljne politike, ali ako bi on bio oslobođen, a pregovori propali, to bi bila poprilična bruka, ocijenila je američka agencija.

Dva različita izraelska izvora su prije tri dana navela da Izrael i SAD razmatraju mogućnost dogovora, na osnovu koga bi se Polard oslobodio, da bi se spasli pregovori s Palestincima koji su zapali u krizu.

Jedan izvor je naveo da postoji prijedlog na osnovu koga bi Polard bio oslobođen prije jevrejskog praznika Pashe koji se slavi sredinom aprila. U zamjenu za to, Izrael bi pristao da oslobodi četvrtu, konačnu grupu od 26 palestinskih zatvorenika.

“Postoji mogućnost da Pollardovo oslobađanje bude dio dogovora o produženju mirovnih pregovora, ali ništa nije još konačno” rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik novinaru izraelskog lista “Haarec”.

Jedan zvaničnik SAD rekao je istom listu da će izraelski premijer Benjamin Netanyahu učiniti velike koncesije ako se osigura puštanje 59-godišnjeg nekadašnjeg civilnog obavještajnog analitičara u mornarici SAD.

Ipak, izraelski ministar Uri Ariel, koji se smatra tvrdolinijašem, izjavio je da se Pollard protivi da bude oslobođen u zamjenu za palestinske zatvorenike, prenosi Tanjug.

Ariel, iz partije Jevrejski dom, je rekao za izraelski vojni radio da su mu ljudi bliski Pollardu povjerili da se on protivi takvom “sramnom dogovoru.”

(Fena)