Obama i Abadi o borbi protiv ekstremista Islamske države

Američki predsjednik Barack Obama telefonirao je danas iračkom premijeru Hajderu al-Abadiju da bi razgovarali o namjeri SAD da pomogne novoj iračkoj vladi protiv militanata Islamske države (IS), saopćila je Bijela kuća.

“Predsjednik i premijer su se složili kako je bitno da nova vlada brzo preduzme konkretne korake kojima bi odgovorila na očekivanja i legitimno nezadovoljstvo iračkog naroda – stoji u saopćenju Bijele kuće”  prenosi Reuters.

“Premijer je izrazio riješenost da sa svim zajednicama u zemlji, kao i s regionalnim i međunarodnim partnerima radi na jačanju sposobnosti Iraka za borbu protiv zajedinčkog neprijatelja”  saopćila je Bijela kuća.

Američki državni sekretar John Kerry saopćio je danas kako je formiranje nove vlade u Iraku “važan međaš” za zemlju koja se bori s militantima IS.

CentralnoGrijanje

Kerry je izjavio za novinare kako novoformirana vlada u Bagdadu ima potencijal da ujedini sve različite zajednice i stvori snažnu zemlju, koja bi izgradila budućnost kakvu žele svi Iračani.
Nova vlada, koju predvodi šiitski islamista Hajder al-Abadi, je sastavljena od predstavnika iračke šiitske većine, kao i kurdske i sunitske manjine.

Generalni sekretar Ban Ki-moon pozdravio je stvaranje nove iračke vlade kao “pozitivan korak”, ali je apelirao da se atmosfera saradnje iskoristi kako bi se hitno izabrali ministri odbrane i unutarnjih poslova, prenosi Tanjug.

Irački poslanici odobrili su novi kabinet sastavljen od 24 ministra, ali ključni sigurnosni resori su ostali nepopunjeni.

(Fena)