Obama 90 minuta pričao s Putinom

0
94

Američki predsjednik Barack Obama rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu da je Rusija prekršila međunarodno pravo slanjem trupa u Ukrajinu. U telefonskom razgovoru koji je trajao 90 minuta Obama je apelovao na Putina da povuče snage sa Krima.

Obama je rekao da je “mirno direktno angažovanje” sa ukrajinskom vladom i međunarodnim posredničkim tijelima najbolji način da se riješe pitanja od zabrinutosti.

“Obama je izrazio je duboku zabrinutost zbog ruskog kršenja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, saopšteno je iz Bijele kuće.

U saopštenju se dodaje da Putinove akcije predstavljaju kršenje obaveza Rusije u okviru Povelje UN i sporazuma o vojnoj bazi iz 1997. godine sa Ukrajinom.

Putin je odgovorio da Moskva zadržava pravo da štiti svoje interese i interese osoba koja govore ruski jezik u Ukrajini, saopšteno je iz Kremlja.

U međuvremenu, Kanada je opozvala ambasadora u Moskvi na konsultacije. Kanadski premijer Steven Harper rekao je da će suspendovati pripreme Kanade za Samit G8 u Sočiju u junu.

(Vijesti.ba/Srna)