NSRzB: Žene i mladi su dvije važne pokretačke snage ove stranke (Video/ Foto)

U prostorijama Narodne stranke Radom za boljitak danas je održana press konferencija na temu:  „ Učešće žena i mladih Boljitka i njihovo kreiranje budućnosti nakon izbora“ . Žene za boljitak i Mladi za boljitak  su dvije  važne pokretačke snage Narodne stranke Radom za boljitak. Njihov rad se zasniva na  politici izgradnje zajedničkog boljitka  svih naroda  BiH.

O aktivnostima  tokom  predizborne kampanje za Opće izbore 2014, u kojima učestvuju  predstavnici  Žena i Mladih  za boljitak, govorile su kandidatkinje sa liste sa Skupštine Tuzlanskog kantona Spomenka Mićić i Milica Iličković.

Prema riječima gospođe Mićić jedan od osnovnih postulata je da se žena zaista izbori za svoje mjesto u društvu. Žena nosi tri od  četiri stubi razvoja porodice i društva: „ Narodna stranka Radom za boljitak će u narednom periodu težiti da kroz „Program za 10“ realizuje reforme u oblastima socijalne zaštite, zdravstva, obrazovanja, jer su to temeljne stvari gdje se mogu i moraju napraviti reforme. Nedopustivo je da  u oblasti socijalne zaštite imamo zakone na nivou Federacije , da kantonalne skupštine donose svoje zakone, te da  imamo potpuno neravnopravan odnos prema građanima u oblasti socijalne i zdravstvene zastite i obrazovanja. Mi ćemo se boriti da se primjene zakoni, koji već postoje i temeljno uređuju  određene oblasti.  Narodna stranka  Radom za boljitak je već dokazala da je u parlamentarnom radu podržavala samo one zakone, inicijative i ideje, koje su bile u interesu građana, a ne samo u interesu  Stranke“, istakla je u svom obraćanju kandidatkinja Boljitka ta Skupštinu TK   Spomenka Mićić

U ime „Žena za boljitak“ obratila se i kandidatkinja na listi za Skupštinu Tuzlanskog kantona Milica Iličković koja je podsjetila da žene čine polovicu ukupne populacije,te da imaju pravo na srazmjernu zastupljenost u predstavničkim, izvršnim i sudskim tijelima: „ Kantonalni odbor  NSRzB  Tuzla se zalaže za ravnopravnost žena tako da su na listama kandidata za kantonalne skupštine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine  BiH žene  zastupljene sa 41 %. Kad kažem ravnopravnost spolova onda podrazumjevam cjelovitost razvoja ličnosti.Žene u KO NSRzB Tuzla se zalažu da otklone nepostojeću ravnopravnost u obitelji, radnim sredinama i ostalim društvenim oblastima.U NSRzB nastojimo da žene uključimo na svim nivoima vlasti.Obrazovanje moramo podići na viši nivo, jer cilj obrazovanja nije samo reprodukcija znanja,nego da obrazovanje ljudi steknu znanjem, koje će koristiti za rješavanje novonastalih situacija. Zalažemo se za reformu zdravstva, da svi  građani BiH imaju primarnu zdravstvenu zaštitu. Zato pozivam građane BiH, jer vjerujem u ovu zemlju, da zajedno izađemo na izbore 12.oktobra i da damo glas svim ženama, koje se nalaze na listama, kao kandidatkinje za izbore na svim nivoima vlasti. Jedino na taj način ćemo postići ove promjene.Glasajte za žene,to je glas za budućnost BiH!“, istaknula je Iličković.

CentralnoGrijanje

S obzirom na to da su mladi pokretačka snaga BiH iz Stranke smatraju da se treba više ulagati u edukaciju ove populacije.

U ime „Mladih za boljitak“ obratila se kandidatkinja na listi za Skupštinu TK  Majda Jahić : “ Kantonalni  odbor Narodne stranke Radom za boljitak okuplja mlade ljude, koji se svojom sposobnošću i voljom bore za bolje sutra svih građana BiH. Boljitak je i nama mladima dao  priliku da se ravnopravno zalažemo i ostvarimo  naš zajednički cilj – a to je sprovođenje platforme NSRzB – „PROGRAM za 10 „. U nama mladima je pokretačka snaga BiH. Zato treba ulagati u edukaciju mladih, posvetiti posebnu pažnju mladima sa posebnim potrebama, formirati fondove za stipendiranje studenata, poticajima motivisati poslodavce da zapošljavaju mlade.Treba naći načina da mlade zadržimo na svojoj rodnoj grudi.Mogućnost da se dokažemo da možemo učestvovati i poboljšati strategiju boljeg života – upravo nam pruža NSRzB.U Kantonalnom odboru NSRzB se mladi trude,rade i bore za izgradnju zajedničkog boljitka svih naroda u BiH. Mladi za boljitak daju veliku i jaku podršku sprovođenju „PROGRAMA za 10“ i smatramo da će nam ovih 10 tačaka otvoriti širom vrata ka boljem  i srećnijem životu“, istaknula je Jahićeva.

 

(Objektivno.ba)