Novih 70 radnih mjesta u Kalesiji

U jeku protesta koji se održavaju u Bosni i Hercegovini, pomalo nezapaženo prolazi vijest da kalesijska firma “Prima Sofa”, koja se bavi proizvodnjom tapaciranog namještaja traži 70 novih radnika. Ali i to je samo prvi val zapošljavanja jer će im početkom juna, po njihovim procjenama biti potrebno barem još toliko radnika. Takođe su pozvali i radnike iz Konjuha, konkretno tapetare i stolare da se jave na konkurs objavljen na web stranici posao.ba.

U posljednje dvije godine, firma Prima Sofa svakog mjeseca proizvede namještaja u vrijednosti od milion konvertibilnih maraka. Smješteno u Donjim Vukovijama kod Kalesije, ovo preduzeće trenutno zapošljava 232 radnika a nedavno su objavili konkurs za prijem 70 novih radnika. Od toga im je potrebno 15 radnika u mašinskom pogonu, 10 radnika u skivaonici stolica, 4 radnika u lakirnici, 18 radnika za tapaciranje, 4 radnika za pripremu spužve i 3 radnika za pakovanje. Zbog dogovora na sajmu u Kelnu smatraju da će im od početka juna biti potrebno još 70 radnika. Direktor Ove firme, Almir Gadžo je pozvao i radnike Konjuha da se jave na konkurs jer su im potrebni iskusni stolari i tapetari.

Jedini problem za ovu firmu je nedostatak još jedne proizvodne hale od 1500 kvadrata čiju izgradnju uveliko planiraju.  Sa općinom Kalesija imaju dobru saradnju ali za novu proizvodnu halu im je potrebna pomoć kantona, jer bi sa njom rasteretili proizvodnju.

CentralnoGrijanje

Devedeset odsto proizvodnje Prima Sofe je namjenjeno za izvoz. Dnevno proizvode namještaj u vrijednosti od 50 000 KM a već su dogovoreni poslovi za tržište Europske Unije. Konkurs za posao se nalazi na web stranici posao.ba. Trenutno, Prima Sofa proizvodi 600 stolica dnevno. Plan im je da krajem marta taj broj povećaju na hiljadu a već početkom jula na 2000 stolica.

(RTV TK)