Novi protesti u Tuzli i ostalim gradovima u BiH

0
155

Nakon jučerašnjih žestokih protesta u Tuzli, ali i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, za danas su najavljena nova okupljanja građana diljem te zemlje, javlja Anadolija.

Većina protestnih okupljanja desit će se između 12 i 14 sati.

Pored protesta u Tuzli koji će biti nastavljeni i treći dan, ponovo će ne ulicama, kako je najavljeno, građanski bunt protiv prilika u zemlji, poglavito lošeg ekonomskog i socijalnog statusa radnika i građana, izraziti i Bosanci i Hercegovci u Zenici, Kaknju, Mostaru, Prijedoru i Bihaću.

A najavljena su okupljanja i u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu, te Donjem Vakufu, Travniku, Jajcu, Ključu, Cazinu, Visokom, Žepču, Zavidovićima, Gračanici i Brčkom, ali se očekuje da će im se pridružiti i građani drugih bh. gradova, jer se val nezadovoljstva širi zemljom.

“Pobuna građana”, “Počela Husinska buna”, “Građani žele promjene”, “Počinje ‘bosansko proljeće”, samo su neke od poruka građana i naslova u medijima u Bosni i Hercegovini, prenio je novinar Anadolije.

Tokom jučerašnjih demonstracija u Tuzli povrijeđeno je na desetine građana i 60 policajaca. U sukobima demonstranata i policije specijalaca Bećir Džinić zadobio je teške povrede, te je u životnoj opasnost.

Na ulicama Tuzle, kako se procjenjujem, bilo je više od 6.000 građana, koji uprkos, kako tvrde policijskoj brutalnosti, traže da Vlada Tuzlanskog kantona koju predvodi Sead Čaušević odmah podnese ostavke.  I u Sarajevu su se građani sukobili sa policijom  nakon što je više njih pokušalo da uđe u zgradu Vlade Kantona Sarajevo, u Mostaru su bili blokirani Španski trg i Bulevar. Do nagurivanja i fizičkog sukoba došlo  je i na protestima u Zenici, a i u Bihaću su građani jajima gađali i pokušali ući u zgradu kantonalne vlade, a kasnije su se premjestili pred zgradu Općine Bihać, ne nešto kasnije su se razišli.

(AA)