Novi Nissan X-Trail stigao na tržište Bosne i Hercegovine

Nissan potvrđuje svoj položaj svjetskog predvodnika u segmentu crossovera, lansiranjem novog X-Traila. Preoblikovan od temelja, X-Trail se pridružuje redizajniranim Qashqaiju i Jukeu u Nissanovoj sveobuhvatnoj porodici crossovera, donoseći novu tehnologiju, stil i najveću praktičnost u klasi.

Novi X-Trail označava početak još jednog uzbudljivog poglavlja u priči o uspjehu Nissanovih crossovera.

X-Trail kombinuje cijenjeno Nissanovo iskustvo i poznavanje terenaca i integralnih pogona s novim idejama i tehnologijama inspirisanim pionirskim modelima crossovera marke. Rezultat je automobil koji redefinira segment kompaktnih SUV-ova.

Konstruisan na novoj platformi Common Module Family (CMF), razvijenoj u Alijansi Renault-Nissan, novi je X-Trail snažan i upotpunjen poput prethodnog modela, no dodaje stil crossovera i efikasnost, uzbudljiv izgled, inovativnu tehnologiju, te iznimnu udobnost i praktičnost.

Nissanova želja da X-Trail pretvori u najpotpuniju ponudu u razredu C-SUV bila je pokretačka sila iza odvažnog novog dizajna. Kao kockica koja se savršeno uklapa u Nissanovu viziju izgleda savremenog crossover SUV-a, novi X-Trail krasi impresivan izgled koji određuje najnoviji Nissanov dizajnerski jezik.

CentralnoGrijanje

Zahvaljujući glatkim, ali mišićavim linijama karoserije, X-Trail spaja snagu i pustolovni duh s organskim, tečnim linijama. Otmjen no i dalje dovoljno sportski obris ima i niz novih obilježja i detalja, među ostalim nova upadljiva svjetla (u višim nivoima opreme serijski s LED diodama) i osebujna LED dnevna svjetla po kojima ćete ga bez greške prepoznati. Ostali detalji obuhvataju električno otvaranje prtljažnika i električni krovni prozor.

U unutrašnjosti X-Trail putnicima nudi potpuno nov ugođaj. Kabina je od samog početka oblikovana za opcionalnih sedam sjedišta i ima raspored ukoso, kao u kinu, pa svaki putnik ima odličan pogled prema naprijed. Zbog primjene vrhunskih materijala i domišljatog oblikovanja, X-Trail postavlja nova mjerila kad je riječ o pristupačnosti stražnjih sjedišta, prostoru za putnike u opcionalnom trećem redu i tehnologiji u unutrašnjosti. Tu je i NissanConnect posljednje generacije, sistem koji nudi integraciju pametnog telefona i niz inovacija poput nekoliko već instaliranih aplikacija radi „povezanijeg” doživljaja vožnje (aplikacije dostupne ovisno o tržištu).

Novi X-Trail pokreće snažan ali štedljiv dCi 130 motor koji optimalno pomiruje izvrsnu uglađenost s ekonomičnom potrošnjom. Dostupan je s pogonom na dva ili četiri točka (All Mode 4×4-i posljednje generacije). U kombinaciji s novim Nissanovim sistemom kontrole šasije i „sigurnosnim štitom”, pogonski sklop novog X-Traila vozaču nudi sveobuhvatnu mrežu sigurnosnih i komfornih obilježja koja osiguravaju da svako putovanje bude ugodno.

X-Trail će imati itekako važnu ulogu u Nissanovoj sve većoj porodici crossovera. Proizvodit će se u devet tvornica širom svijeta za najrazličitija tržišta. U svjetskim razmjerima, njegov je prethodnik bio jedan od najprodavanijih automobila kompanije, a od nove se izvedbe očekuje znatan doprinos Nissanovom srednjoročnom poslovnom planu Power 88, koji obuhvata fiskalne godine 2011. – 2016.

(haber.ba)