Novi namet za građane FBiH: 1 fening po litru goriva za uspostavu naftnih rezervi

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o davanju saglasnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za otvaranje posebnog namjenskog transakcijskog računa kao podračuna u okviru Jedinstvenog računa Trezora.

Na ovaj transakcijski račun bit će prikupljana sredstva po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata koja je utvrđena Zakonom o naftnim derivatima u Federaciji BiH.

Radi se o izdvajanju 1 feninga “naknade za uspostavljanje rezervi naftnih derivata” za svaki litar goriva koje treba platiti krajnji korisnik kao cijenu na koju se ne obračunava PDV, te koja je odvojen na računu. Posljednja naknada koja je nametnuta na sličan način je već “naknada za obnovljive izvore energije” i plaćaju je svi građani putem računa za električnu energiju.

CentralnoGrijanje

Ova taksa namjenski je javni prihod kojim se finansira uspostava rezervi naftnih derivata u Federaciji BiH i prihod je Operatora rezervi naftnih derivata koji je osnovan Zakonom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(RTV Slon)