Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović: Mjerite moja djela od prvog dana

Novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović: Mjerite moja djela od prvog dana

RSD Sloboda
“Dobrodošli u tvornicu pobjeda, kao što sam obećao”, kazao je na početku Milanović.

Govoreći o kampanji kazao je da je bila teška i duga i da nije uvijek bila korektna, ali da je to tako jer je politika strastven posao.

RMU Banovići
Svojim poštovaocima nije dao da zvižde na spomen njegove protivnice Kolinde Grabar-Kitarović: “To ne radimo”.

“Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika naše republike svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga. Znam da nisam bio svima po volji. Istina je vrlo često u oku promatrača. Znam da i danas ima puno ljudi kojima nisam po volji. S time moramo živjeti jer nas ima premalo i nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili. Od mene nećete slušati sladunjave priče o zajedništvu. Trudit ću se da budem uho i glava za svakoga i da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih”, poručio je, između ostalog, Milanović.

Njegove pristalice su mu skandirale “Zoki, Zoki”.

“Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i kao predsjednik. Ništa se neće promijeniti. Govorit ću, pitat ću, tražit ću, sugerirat ću i nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali”, kazao je Milanović.

On je dodao da četiri miliona Hrvata, koliko ih ima, traži svoje mjesto pod suncem, mjesto u Evropi koja je i dalje, uprkos svemu najljepše mjesto i kontinent za život.

“Mi smo dio tog kontinenta u kojem Hrvatska mora naći svoje mjesto i interes”, kazao je Milanović.

Dodao je da nema iluzija ni pretenzija na ovlasti mimo onih koje predsjednik Hrvatske ima. Obećao je da neće biti spletki, tajnih dilova i slično i poručio da će za njega sve stranke na formalnom zakonskom nivou biti iste.

Pozvao je sve da mjere njegova djela od prvog dana.

“Nisam od velikih obećanja, niti sam ikad bio. Nerealna obećanja nikad nisam dao ni kada sam držao veće poluge vlasti”, kazao je.

Izvinio se ljudima kojima je nanio moralnu štetu uz poruku da to nije bilo namjerno.