Novi fijasko Tužilaštva BiH: Svjedok Delimustafić odbio svjedočiti, nastavak suđenja Oriću 31. maja

0
194

Pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, optuženim za navodne ratne zločine u Srebrenici, piše novinska agencija Patria.

Danas je trebao svjedočiti Taib Delimustafić, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Foča, ali je tužilac Miroslav Janjić kazao Sudu BiH da su odustali od njegovog svjedočenja. No, sudija Šaban Maksumić tražio je obrazloženje upitavši tužioca zbog čega nisu u međuvremenu pozvali drugog svjedoka, ali je Janjić kazao:

– Tek smo jučer bili definitivno sigurni, jer nije do Tužilaštva, već do svjedoka – istakao je Janjić.

Danas je samo svjedočila Jelica Ilić, supruga Slobodana Ilića, a koja je u jednom trenutku kazala „da nije važno je li Slobodana ubio Mujo, Suljo, Pero ili Marko važno je da se počinioc kazni“.

Ilić je ipričala svoja sjećanja, odnosno ono što je čula, o dešavanjima u Zalazju u julu 1992. godine.

– Mi smo živjeli u Srebrenici do aprila 1992. godine. Onda smo otišli u Bratunac s naša dva sina. Slobodan je radio u Bratuncu u Sudu za prekršaje dok ga nisu mobilizirali i otjerali na Zalazje – kaže Ilić.

Nadalje Jelica Ilić kaže da je posljednji put Slobodana vidjela polovinom jula, da je bio umoran i neobrijan…

– Morala sam trbuhom za kruhom, jer sam imala sve a ostala bez ičega, i otišla sam u Šabac da berem maline. Tada su 12. jula zvali ženu kod koje sam radila i rekli da je u Zalazju bio pokolj, tako su mi prenijeli, i rekli su da za Slobodana ne znaju. Kad sam stigla u Bratunac Slobodana stvarno nije bilo. Kasnije su priče kružile da je odvezen u Srebrenicu. Ali, kasnije su ga našli na deponiji smeća u Zalazju – istakla je Ilić.

Nije se mogla sjetiti godine kada je vršena ekshumacija, ali je kazala da je sahrana Slobodanu Iliću i drugim pronađenim na toj deponiji bila 12. jula 2012. te da je ekshumacija vršena ranijih godina.

Sljedeće ročište bit će održano 31. maja, a svjedočit će tri nova svjedoka Tužilaštva BiH. Podsjećamo, u dosadašnjem toku suđenja, koje je počelo krajem januara, svjedočili su bivši pripadnici Vojske RS koji su u svojim iskazima negirali Orićevu umiješanost u zločine.