Novak Đukić pušten na slobodu!

Sud BiH  je donio odluku kojom se obustavlja dalje služenje kazne generalu Novaku Đukiću, osuđenom za zločin na tuzlanskoj Kapiji, te je pušten da se brani sa slobode, potvrđeno je za RTV Slon iz Suda BiH.

Nakon što je Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 23. januara 2014. godine usvojio apelaciju osuđenog Novaka Đukića, utvrdio povredu prava optuženog iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije, ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH i naložio Sudu Bosne i Hercegovine da „po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s članom 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda“, vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je dana, 14. februara 2014.godine donijelo rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora osuđenom Novaku Đukiću koji je presudom Suda Bosne i Hercegovine oglašen krivim za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina.

CentralnoGrijanje

Rješenjem o obustavi izvršenja kazne osuđeni  Novak Đukić se odmah pušta na slobodu.
Ukidanjem drugostepene presude Suda BiH od strane Ustavnog suda BiH prestao je da postoji zakonski osnov za dalje izdržavanje kazne zatvora osuđenog. Protiv ovog rješenja žalba nije dozvoljena.

(RTV Slon)