Novak Đukić planira da posjeti Tuzlu i da se pokloni žrtvama Tuzlanske kapije

Ratni zapovjednik Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS) general Novak Đukić pušten je nešto poslije 17 sati na slobodu nakon što je Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH donijelo danas rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne zatvora čovjeku koji se smatra odgovornim za smrt 71 i ranjavanje više od 150 osoba na Tuzlanskoj kapiji, potvrdio je za Anadoliju Đukićev advokat Dušan Tomić.

Ustavni sud BiH je, podsjetimo, 23. januara ove godine utvrdio povredu prava optuženog Đukića iz člana 7. stav 1. Evropske konvencije, te ukinuo drugostepenu presudu Suda BiH. Sudu BiH je naloženo da „po hitnom postupku donese novu odluku u skladu s članom 7. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Tomić je za Anadoliju potvrdio da će Đukić do narednog petka, 21. februara, biti na slobodi, te da mu nisu uvedene ni tzv. mjere zabrane.

”On je sada potpuno slobodan čovjek”, rekao je Tomić.

Također, kazao je Tomić, Đukiću su vraćane i njegove isprave, a pasoš mu se nalazi kod kuće. Tomić je, također, potvrdio da je njegov branjenik i državljanin Srbije, ali da neće izigrati pravosuđe Bosne i Hercegovine i pobjeći u Srbiju koja mu, po Tomićevim riječima, nije ništa dala, već naprotiv. Za njegovog branjenika je ovo veliki test.

Tomić je kazao da će njegov branjenik boravit do narednog petka u Banjoj Luci, gdje će posjećivati rodbinu.

Đukić želi da se pokloni žrtvama Kapije

CentralnoGrijanje

Advokat Tomić je dodao da je već za narednu sedmicu (petak, 21. februara) zakazana statusna konferencija u ovom predmetu.

”Đukić planira da posjeti Tuzlu i da se pokloni žrtvama Tuzlanske kapije. Vrijeme je da porodice žrtava saznaju istinu o Kapiji”, kazao je Tomić.

Ustavni sud BiH je, zbog, kako je obrazloženo, pogrešne primjene zakona (umjesto KZ-a bivše SFRJ, primijenjen KZBiH iz 2003. godine) 23. januara usvojio apelaciju Novaka Đukića, penzioniranog generala Vojske Republike Srpske (VRS).

U pravomoćno okončanom postupku u Sudu BiH, Novak Đukić je 2009. godine proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

Đukić je u apelaciji Ustavnom sudu BiH, podsjetimo, naveo da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH, umjesto zakona SFRЈ.

(Anadolija/Foto: Srna)