Nova droga u Sarajevu izaziva epileptične napade!

0
17

Ljekarima u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo krajem sedmice javio se pacijent koji je pod utjecajem narkotika imao jaku mučninu i česte epileptične napade.

Kako je kazala dežurna doktorica Enisa Bećirević, riječ je o mlađem pacijentu, srednjoškolskog uzrasta, koji je primljen u teškom stanju.

– Prvi put smo imali ovakav slučaj, da se pacijent od droge ovako loše osjeća. Pretpostavljamo da se radi o nekoj novoj, specifičnoj vrsti droge, koja je mješavina trave i opojnih narkotika i ima jako negativan utjecaj na organizam – kazala je Bećirević.

Agresivno ponašanje

Kako navode  u „Apotekama Sarajevo“, ovo nije jedini slučaj, mnogo je više narkomana koji posljednjih dana od droge imaju epileptične napade i vrlo agresivno ponašanje. Prema najnovijim podacima „Mini-Dublin Groupa“, u Bosni i Hercegovini ima više od 7.500 registriranih konzumenata narkotika, ali je broj neregistriranih sve veći.

Stručnjaci ovog Međunarodnog tijela za monitoring borbe protiv narkotika objavljuju redovne izvještaje o mjerama koje zemlje poduzimaju. Također je istaknuto da je BiH jedan od regionalnih centara trgovine narkoticima te da je to najrašireniji oblik organiziranog kriminala u našoj zemlji.

– Raširenost trgovine drogom uvjetovana je činjenicom da je to najunosniji posao i da je to najbrži način da se zaradi novac. Bh. državljani najviše su uključeni u posao dostave i skladištenja pošiljki s drogom. Sve teža ekonomska i socijalna situacija može dovesti do daljnjeg širenja ove vrste krivičnih djela. BiH svojim geografskim položajem predstavlja idealan prostor za transport narkotika kao poveznica jugoistočne i zapadne Evrope – navodi se u izvještaju.

(Avaz)